Hrvatska protiv Italije u finalu SP-a vaterpolista

Hrvati su nakon peteraca bili bolji od Francuske, dok su Italijani u polufinalu nadigrali Španiju.

Hrvatska je slavila u šestoj seriji izvođenja petaraca (Reuters)

Hrvatska muška vaterpolo reprezentacija plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Dohi savladavši u polufinalu Francusku sa 17:16 (3:2, 3:3, 3:1, 2:5; 6:5) boljim izvođenjem peteraca.

Trostruki strijelac za Hrvatsku bio je Loren Fatović s tri gola, po dva su dodali Jerko Marinić Kragić i Kostantin Harkov, dok je za Francusku tri gola postigao Alexandre Bouet, a po dva su dodali Thomas Vernoux, Romain Vernoux i Enzo Khasz.

Iako je kapiten Marko Bijač sjajno branio tokom čitavog meča, nije odbranio niti jedan od pet peteraca u raspucavanju, pa je selektor Hrvatske na gol poslao Matu Anića koji je u šestoj seriji odbranio udarac Khasza za plasman Hrvatske u finale.

Osmo finale za Italijane

Hrvatska će u subotu u finalu (15:30 sati) igrati protiv Italije koja je u prvom polufinalu savladala Španiju, aktuelnog prvaka Evrope, sa 8:6 (1:1, 3:1, 2:1, 2:3). Italijani su ovom pobjedom uzvratili Špancima za poraz u polufinalu EP-a u Zagrebu prije nešto više od mjesec dana.

Po dva gola za Italiju postigli su Francesco Di Fulvio, Andrea Fondelli i Francesco Condemi, dok je trostruki strijelac za Španiju bio Marc Larumbe, a dva je dodao Alberto Munarriz.

Italija će tako osmi put u historiji igrati u finalu SP-a, do sada je osvojila četiri naslova, a posljednji 2019. godine.

Izvor: Agencije