Kansas City Chiefsi slavili u Superbowlu i odbranili naslov prvaka NFL-a

Chiefsi su tako postali prva ekipa nakon 19 godina, koja je uspjela odbraniti naslov, prije njih to je uspjelo New England Patriotsima.

Patrick Mahomes je treći put u karijeri proglašen najkorisnijim igračem Superbowla (EPA)

Igrači Kansas City Chiefsa odbranili su naslov NFL prvaka nakon što su u finalu doigravanja američke profesionalne lige u američkom nogometu Superbowlu u Las Vegasu savladali San Francisco 49-erse sa 25:22 u produžetku, prenosi Hina.

Chiefsi su tako postali prva ekipa nakon 19 godina, koja je uspjela odbraniti naslov, prije njih to je uspjelo New England Patriotsima.

Za Chiefse je ovo treći naslov prvaka u posljednjih pet sezona, prije četiri godine su u finalu savladali upravo Ninerse, dok su lani bili bolji od Philadelphia Eaglesa. Usto su igrali i u Superbowlu prije tri godine, u kojem su izgubili od Tampa Bay Buccaneersa.

Ukupno je za Chiefse ovo četvrti Superbowl, ali prvi su osvojili još prije 54 godine.

Mahomes ponovno najbolji

Ovo je bio 58. Superbowl, a tek drugi koji je odlučen u produžetku, prvi je odigran prije sedam godina kada su New England Patriotski savladali Atlanta Falconse sa 34:28.

Sjajan je opet bio vođa napada Chiefsa Patrick Mahomes koji je treći put u karijeri proglašen i najkorisnijim igračem Superbowla, nakon 2020. i 2023. Mahomes je kompletirao 34 od 46 pokušaja dodavanja za 333 jarda uz dva touchdowna, usto je probijanjem osvojio 66 jarda, a bio je najbolji pod najvećim pritiskom.

San Francisco 49ersi su osmi put u klupskoj historiji igrali u Superbowlu, ali su ostali na pet naslova.

Tih pet su osvojili u svojih prvih pet pojavljivanja u razdoblju od 1982. do 1995, dok su onda uslijedili porazi 2013, 2020. i 2024. godine.

Izvor: Agencije