Alpsko skijanje: Subotnje pobjede Gut Behami i Odermatta

Lara Gut Behrami slavila u veleslalomu voženom u Soldeu, dok je Marco Odermatt bio najbolji u slalomu u Banskom.

U Generalnom poretku skijašica Gut Behrami je "preskočila" Amerikanku Mikaelu Shiffrin koja danas nije nastupila jer se oporavlja od povrede (AP)

Švicarski navijači u subotu su imali dvostruki razlog za slavlje jer su njihovi ljubimci, Lara Gut Behrami i Marco Odermatt, slavili u dva takmičenja Svjetskog kupa alpskog skijanja, prenosi agencija Hina.

Odermatt je pobjednik utrke veleslaloma koju su skijaši u subotu vozili u bugarskom skijalištu Bansko. Švicarac je slavio u vremenu 2:15.75, drugi je bio Norvežanin Alexander Steen Olsen sa 91 stotinkom zaostatka (2:16.66), a treći Austrijanac Manuel Feller sa 1,08 sekundi zaostatka za pobjednikom (2:16.83).

Za 26-godišnjeg Švicarcaje ovo deveta uzastopna pobjeda u veleslalomu, a u ovoj disciplini nije izgubio od februara 2023. kada je bio drugi u Palisades Tahoeu (SAD).

U poretku skijaša u veleslalomu Odermatt je prvi sa 600 bodova, drugi je hrvatski skijaš Filip Zubčić (koji je u Bugarskoj bio deveti) sa 314 bodova, a treći Slovenac Žan Kranjec sa 271 bodom. U ukupnom poretku skijaša Odermatt ima prednost od 822 boda (1.506) ispred Francuza Cypriena Sarrazina (684 boda), a treći je Austrijanac Feller sa 669 bodova.

Preuzela vodstvo u generalnom poretku

Švicarkinja Lara Gut Behrami pobijedila je u veleslalomu kojeg su skijašice u subotu vozile za Svjetski kup u Soldeu (Andora) i preuzela vodstvo u Generalnom poretku skijašica.

Gut Behrami je do pobjede, četvrte u veleslalomu ove sezone, stigla s vremenom 1:59.27, drugo mjesto zauzela je Novozelanđanka Alice Robinson sa samo stotinkom sporijim vremenom, a treća je na kraju bila Amerikanka AJ Hurt sa 15 stotinki zaostatka za pobjednicom (1:59.42).

U poretku skijašica u veleslalomu Gut Behrami je prva sa 680 bodova, druga je Italijanka Federica Brignone (550 bodova), a treća je Šveđanka Sara Hector sa 481 bodom.

U Generalnom poretku skijašica Gut Behrami je “preskočila” Amerikanku Mikaelu Shiffrin koja danas nije nastupila jer se oporavlja od povrede. Švicarska skijašica ima 1.214 bodova, Amerikanka je druga sa 1.209, a treća Brignone sa 928 bodova.

Izvor: Agencije