Salveta s prvim Messijevim ugovorom uskoro na aukciji

Jedan od najvažnijih dokumenata u historiji nogometa je poznata i jedinstvena salveta na kojoj je ispisano prvo obećanje ugovora kojim će 13-godišnji Messi igrati za Barcelonu.

Messi je u dresu Barcelone osvojio 34 trofeja te upisao rekordna 782 nastupa i postigao 674 gola (EPA)

Salveta na kojoj je neformalno ispisan prvi ugovor tada 13-godišnjeg Lionela Messija i Barcelone bit će stavljena na aukciju po početnoj cijeni od 381.000 dolara, objavila je britanska aukcijska kuća Bonhams.

Jedan od najvažnijih dokumenata u historiji nogometa je poznata i jedinstvena salveta na kojoj je ispisano prvo obećanje ugovora kojim će 13-godišnji Messi biti osiguran za FC Barcelonu, javlja Reuters.

Salveta je potpisana u decembru 2000. godine kada se Carles Rexach, tadašnji Barcin sportski direktor, dogovorio s Messijevim ocem Jorgeom i agentom Horaciom Gaggiolijem o angažmanu argentinskog tinejdžera koji je u godinama koje su uslijedile postao najbolji strijelac u historiji katalonskog kluba i jedan od najboljih nogometaša svih vremena.

Ključni trenutak u Messijevoj nogometnoj karijeri dogodio se nakon što je Rexach pozvao njegovog oca na ručak zbog zabrinutosti o nedostatku dogovora za transfer u španski klub.

Službeni ugovor potpisan iste noći

“U Barceloni, 14. decembra 2000. i u prisustvu gospode Minguelle i Horacia, Carles Rexach, sportski direktor FC Barcelone, ovime pristaje, pod svojom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, potpisati ugovor s igračem Lionelom Messijem, pod uvjetom da zadržimo dogovorene iznose”, piše na salveti Teniskog kluba Pompeia, u čijem restoranu se dogodio sastanak.

Izjavu na ubrusu su potpisali Carles Rexach i Josep Minguella, savjetnik za transfere kluba koji je zajedno s Rexachom organizirao Messijev probni period te argentinski agent Horacio Gaggioli.

Ugovor, koji je ratificirao tadašnji predsjednik kluba Joan Gaspart, službeno je potpisan iste noći, a mjesec dana kasnije Barcelona je dovršila potpisivanje s Messijem, označivši početak njegovog 20-godišnjeg boravka u katalonskom klubu.

Messi je u dresu Barcelone osvojio 34 trofeja te upisao rekordna 782 nastupa i postigao 674 gola.

Izvor: Agencije