Četiri skakaonice: Kobayashiju ‘Zlatni orao’, Kraftu pobjeda u Bischofshofenu

Kraft je slavio skokovima od 136,5 i 140 metara za što je sakupio 288,9 bodova.

Andreas Wellinger, Ryoyu Kobayashi i Stefan Kraft (EPA)

Vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa skijaša skakača Austrijanac Stefan Kraft pobijedio je na posljednjem takmičenju novogodišnje turneje “Četiri skakaonice” u Bischofshofenu, ali je ukupnu pobjedu i “Zlatnog orla” po treći put u karijeri osvojio Japanac Ryoyu Kobayashi.

Kraft je slavio skokovima od 136,5 i 140 metara za što je sakupio 288,9 bodova. Kobayashi je u prvoj seriji skočio 137, a u drugoj 139 metara i za Austrijancem zaostao za 1,3 boda te tako ostvario nešto što se rijetko viđa – na sva četiri takmičenja ovogodišnje turneje je bio drugi, ali mu je to bilo dovoljno za uvjerljivu ukupnu pobjedu, prenosi Hina.

Treće mjesto u Bischofshofenu osvojio je najbolji slovenski skakač Anže Lanišek koji je u prvoj seriji sletio na 134,5 metara, a u drugoj izveo najduži skok takmičenja, prizemljivši na oznaci od 141 metara. Za pobjednikom je zaostao za 7,1 bodova.

Kobayashi je svog prvog “Zlatnog orla” osvojio 2019. kad je postao treći skakač u historiji, uz Nijemca Svena Hannawalda (2002.) i Poljaka Kamila Stocha (2018.), koji je taj trofej osvojio pobjedama na sve četiri stanice turneje. Drugi put je slavio 2022. godine, a tada je ostvario tri pobjede, a izmakla mu je ona posljednja u Bischofshofenu.

Najuspješniji skakači turneje ‘Četiri skakaonice’

Ove su ga godine pobjeđivali Andreas Wellinger (Oberstdorf), Anže Lanišek (Garmisch-Partenkirchen), Jan Hoerl (Innsbruck) i Stefan Kraft (Bischofshofen), ali je u ukupnom redoslijedu bio daleko najbolji sakupivši 1145,2 bodova. Drugo mjesto je osvojio Wellinger s 1120,7 bodova, a do trećeg mjesta se probio Kraft s 1112,7 bodova.

U Svjetskom kupu je redoslijed obrnut od onog na turneji. Stefan Kraft je na 12. takmičenju Svjetskog kupa u ovoj sezoni ostvario već šestu pobjedu i u uvjerljivom je vodstvu s 909 bodova. Drugoplasirani Andreas Wellinger ima 697 bodova, a treći je Ryoyu Kobayashi s 591 bodom.

Ryoyu Kobayashi se na listi najuspješnijih skakača turneje “Četiri skakaonice” prodružio grupi onih koji imaju po tri ukupne pobjede, a u njoj su još Nijemac Helmut Recknagel, Norvežanin Bjoern Wirkola i Poljak Kamil Stoch.

Rekorder s pet pobjeda je Finac Janne Ahonen, a četiri puta je “Zlatnog orla” osvajao Nijemac Jens Weissflog.

Izvor: Agencije