Preminuo legendarni Luigi Riva, najbolji strijelac Italije u historiji

Riva je gotovo cijelu svoju klupsku karijeru igrao za Cagliari i bio je najbolji strijelac u historiji kluba sa 208 golova u 378 nastupa.

Riva na utakmici finala Svjetskog prvenstva protiv Brazila 1970. godine (AP)

Najbolji strijelac u historiji italijanske nogometne reprezentacije Luigi “Gigi” Riva preminuo je u 79. godini od srčanog udara, objavio je Italijanski nogometni savez (FIGC), prenosi Hina.

Riva je u ponedjeljak hospitaliziran na odjelu kardiologije u bolnici Brotzu u Cagliariju nakon što je kolaborirao kod kuće. Bolnica je poslijepodne objavila kako se Rivino stanje ‘popravlja, međutim navečer je doživio novi udar koji je bio smrtonosan.

Gigi Riva, poznatiji i kao Rombo di Tuono (grom) najbolji je strijelac u historiji “Azzurra” sa 35 golova u 42 nastupa između 1965. i 1974. Iza njega je Giuseppe Meazza sa 33 gola, dok je Silvio Piola postigao 30 golova.

“Šokiran sam i duboko ožalošćen. Italijanski nogomet je u žalosti, Gigi Riva utjelovio je mit o slobodnom čovjeku i izvanrednom nogometašu. Njegov ponos, njegova klasa i njegov osjećaj za pravdu ujedinili su generacije i milione ljudi. ‘Rombo di Thunder’ svoju je izvanrednu karijeru sportiste i menadžera povezao s Azzurrima, zahvaljujući njemu osvojili smo Evropsko prvenstvo 1968. i Svjetsko prvenstvo 2006. Oni koji su poput mene imali sreću poznavati ga danas gube prijatelja,” kazao je predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina.

Legenda Cagliarija

Bio je dio italijanske reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo 1968, a također je igrao na Svjetskom prvenstvu 1970. kada su bili “srebrni” iza Brazila predvođenog Peleom.

Riva je gotovo cijelu svoju klupsku karijeru igrao za Cagliari i bio je najbolji strijelac u historiji kluba sa 208 golova u 378 nastupa. Bio je tri puta najbolji strijelac Serie A.

Nakon završetka igračke karijere obnašao je niz funkcija u Cagliariju – bio je predsjednik kluba (1986-87), a bio je i počasni predsjednik kluba od 2019. do smrti.

Bio je menadžer italijanske reprezentacije od 1990. do 2013, te dio stručnog štaba Marcella Lippija kada su Azzurri osvojili Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

Izvor: Agencije