EP rukometaša: Slovenci sve dalje od medalja

Reprezentacija Slovenije pretrpjela poraz od Portugala i trenutno je četvrta u grupi II, a u polufinale idu po dvije najboljeplasirane selekcije.

Portugalci su slavili sa 33:30 protiv Slovenije (Reuters)

Rukometaši Portugala savladali su reprezentaciju Slovenije s 33:30 (18-17) u utakmici drugog kola grupa II Evropskog prvenstva koja je u petak odigrana u njemačkom Hamburgu.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, koje je završilo golom prednosti za Portugal, u nastavku dvoboja Slovenija nijednom nije uspjela doći do prednosti. Presudnim se pokazao period od 41. do 45. minute, kad su Portugalci serijom 4:0 došli do najvećih pet golova prednosti (28:23). Slovenija je u narednih osam minuta uspjela svesti zaostatak na samo jedan gol (28:29), no Portugal je serijom 3:0 poveo 32-28 i lako održao prednost do konačnih 33-30.

Martim Costa je za pobjednike postigao 11 pogodaka, a pet puta je mrežu Slovenaca zatresao Leonel Fernandes. Borut Mačkovšek je sa sedam golova bio najbolji slovenski strijelac, dok je Nejc Cehte postigao pet pogodaka.

Okršaj lidera

Portugal je došao do četiri boda i izjednačio se sa Švedskom koju je danas pobijedila Danska i preuzela prvo mjesto.

Za Sloveniju, koja je ostala na dva boda, poraz gotovo da znači oproštaj od borbe za jedno od prva dva mjesta koja vode u borbu za medalje.

Dva boda ima i Norveška, dok je na začelju grupe II Nizozemska bez bodova.

Rezultati drugog kola grupe II: Slovenija – Portugal 30:33, Norveška – Nizozemska 35:32, Danska – Švedska 28:27.

Poredak: Danska 6 bodova, Švedska 4, Portugal 4, Slovenija 2, Norveška 2, Nizozemska 0.

Izvor: Agencije