Ruskim i bjeloruskim paraolimpijcima omogućen nastup u Parizu

Odluka dolazi uoči zasjedanja Međunarodnog olimpijskog komiteta u Mumbaiju gdje će se raspravljati o učešću predstavnika Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

Iako je ove godine prihvaćena žalba na suspenziju, ruskim i bjeloruskim sportistima s invaliditetom do danas je zabranjeno takmičenje (EPA)

Ruski i bjeloruski sportisti moći će se takmičiti na Paraolimpijskim igrama sljedeće godine u Parizu nakon što su članovi Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) glasali protiv pune zabrane nastupa predstavnika Rusije i Bjelorusije.

„Na Generalnoj skupštini IPC-a u Bahreinu, članovi su glasali sa 74 za, 65 protiv i 13 suzdržanih protiv prijedloga da se potpuno suspendira Ruski paraolimpijski odbor zbog kršenja svojih ustavnih obaveza članstva“, naveo je IPC.

Odluka dolazi dvije sedmice prije zasjedanja Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Mumbaiju gdje će se također raspravljati o učešću predstavnika Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, javlja Reuters.

Sportisti ne trebaju biti kažnjeni zbog političara

IPC je prošle godine suspendirao paraolimpijske komitete obiju zemalja i zabranio njihovim sportistima da se takmiče nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Iako je ove godine prihvaćena žalba na suspenziju, ruskim i bjeloruskim sportistima s invaliditetom do danas je zabranjeno takmičenje.

MOK nije sankcionirao ruski ili bjeloruski olimpijski komitet ili ruske članove MOK-a, nego je zabranio nastupe sportistima. Međutim, u martu je izdao preporuke za međunarodne sportske saveze kako bi se ruskim i bjeloruskim sportistima omogućio povratak.

Prema stavu MOK-a, sportisti ne bi trebali biti kažnjeni zbog postupaka svojih vlada.

Izvor: Agencije