Rumunija kažnjena zbog izgreda na utakmici protiv Kosova

Zbog transparenta ‘Kosovo je Srbija’, na kvalifikacijskoj utakmici za EURO 2024, Rumunski nogometni savez je kažnjen novčano, ali i utakmicom bez prisustva publike.

Na tribinama stadiona u Bukureštu istaknut je natpis 'Besarabija je Rumunija - Kosovo je Srbija' (Reuters)

Evropska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Rumunski nogometni savez s 52.000 eura i jednom utakmicom bez publike nakon izgreda na dvoboju Rumunije i Kosova u Bukureštu.

Skoro sat vremena trajao je prekid na spomenutom kvalifikacijskom susretu za odlazak na Evropsko prvenstvo iduće godine, u kojem je domaćin slavio 2:0, podsjeća Hina. Utakmica je prekinuta u 18. minutu zbog toga što su domaći navijači istakli transparent na kojem je pisalo „Kosovo je Srbija“, ali i zbog povika istog sadržaja te bacanja pirotehničkih sredstava na teren.

Igrači Kosova napustili teren

Tokom intoniranja gostujuće himne stadionom se orilo „Srbija, Srbija“, nakon čega su uslijedili slični povici.

Reprezentativci Kosova su u 18. minutu napustili teren, a vratili su se nakon što se uzavrela atmosfera smirila te je ispražnjen dio tribine gdje su bili najžešći domaći navijači.

Bez publike će Rumunija igrati prvi sljedeći domaći susret, meč protiv Andore 15. oktobra.

U kvalifikacijskoj grupi I, Rumunija je trenutno druga na tabeli. Ima 12 bodova, dva manje od vodeće Švicarske. Kosovo je pretposljednje, peto, i ima četiri boda.

Izvor: Agencije