Nadal: Moguće da je 2024. moja posljednja godina na terenu

‘Da li bih volio biti teniser s najvećim brojem Grand Slamova? Bez sumnje. Ali to me ne frustrira’, rekao je Nadal osvrćući se nadmetanje sa Đokovićem koji je do sada osvojio 24 takva naslova.

U maju se Nadal povukao s Roland Garrosa, turnira koji je osvojio 14 puta, zbog povrede lijevog kuka nastale na Australian Openu početkom godine (Reuters)

Španski teniser Rafael Nadal najavio je da će 2024. „možda“ biti godina u kojoj će otići „u penziju“, nakon što je ove godine izbivao s teniskih terena osam mjeseci zbog dvije operacije kuka.

„Moguće je da će 2024. biti moja posljednja godina [na terenu], ali ne mogu to potvrditi 100 posto jer ne znam”, rekao je Nadal u intervjuu za kanal Movistar+. Ipak, „veseli se ponovnom igranju i takmičenju“, prenosi AFP.

„Ideja nije vratiti se i osvojiti Roland Garros ili Australian Open. Ljudi ne bi trebali biti iznenađeni, sve je to jako daleko, jer sam svjestan teškoća s kojima se susrećem“, nastavio je osvajač 22 Grand Slam naslova. Spomenuo je kako „treba uzeti u obzir i njegovu dob i fizičke probleme“.

U maju se Nadal povukao s Roland Garrosa, turnira koji je osvojio 14 puta, zbog povrede lijevog kuka nastale na Australian Openu početkom godine. Tada je već najavio da će mu „sljedeća godina biti vjerovatno posljednja“ u karijeri.

‘Broj naslova nije mi opsesija’

„Da li bih volio biti teniser s najvećim brojem Grand Slamova? Bez sumnje. Ali to me ne frustrira“, rekao je osvrćući se nadmetanje s Novakom Đokovićem koji je do sada osvojio 24 Grand Slam naslova.

Nadal je priznao kako mu to „nije opsesija“, te dodao: „Mislim da Novak to doživljava intenzivnije nego ja“.

Na kraju se osvrnuo i na uspjehe mladog španskog tenisera Carlosa Alcaraza, kojeg mnogi predstavljaju kao njegovog nasljednika. Ocijenio je da „ima potencijala za sve“. „Ako bih mu morao nešto reći, bilo bi to da se nastavi poboljšavati“, zaključio je Nadal.

Izvor: Agencije