Halep produžena suspenzija zbog dopinga do oktobra 2026.

Dvostruka Grand Slam pobjednica suspendirana je do oktobra 2026. zbog dva odvojena kršenja antidoping pravila.

Nastavljam trenirati i činim sve što je u mojoj moći da sperem svoje ime od ovih lažnih optužbi i vratim se na teren, rekla je Halep (Reuters)

Nekada najbolja teniserka svijeta i dvostruka Grand Slam pobjednica Simona Halep (31) iz Rumunije suspendirana je do oktobra 2026. zbog dva odvojena kršenja antidoping pravila, objavila je Međunarodna agencija za teniski integritet (ITIA).

Bivša pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa prvo je bila privremeno suspendirana od oktobra 2022. nakon što je bila pozitivna na zabranjeni pojačivač krvi “roxadustat” na US Openu prošle godine, prenosi Hina.

Nakon toga su u maju ove godine otkrivene nepravilnosti u njenom biološkom pasošu.

Dvije optužbe

“Prva optužba odnosila se na nepovoljni analitički nalaz (AAF) za zabranjenu tvar ‘roxadustat’ na US Openu 2022., koja je provedena redovnim testiranjem urina tokom takmičenja”, navodi se u saopćenju ITIA-e.

Halep je kategorično negirala da je svjesno uzimala zabranjenu tvar i rekla kako ima dokaze koji pokazuju da su male količine lijeka za anemiju ušle u njen tjelesni sistem iz licenciranog suplementa koji je bio kontaminiran.

Agencija ITIA je prihvatila njen argument da je uzela kontaminirani dodatak, ali i utvrdila da količina koju je teniserka progutala nije mogla rezultirati koncentracijom pronađenom u pozitivnom uzorku.

“Druga optužba odnosila se na nepravilnosti u njenom biološkom pasošu”, dodala je ITIA poručivši kako je do svog zaključka došla na temelju prikupljanja i analize 51 uzorka krvi koje je dostavila Halep.

Najavila žalbu

Rumunska teniserka je najavila žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) odbivši prihvatiti kaznu.

“Nastavljam trenirati i činim sve što je u mojoj moći da sperem svoje ime od ovih lažnih optužbi i vratim se na teren,” rekla je Halep u izjavi za Reuters.

“Namjeravam se žaliti na ovu odluku Sportskom arbitražnom sudu i pokrenuti sve pravne lijekove protiv ove suspenzije,” dodala je.

Halep je bila vodeća teniserka svijeta ukupno 64 sedmice, između 2017. i 2019. godine. U karijeri je osvojila 24 turnira pri čemu i Roland Garros 2018. godine, te Wimbledon godinu dana kasnije.

Izvor: Agencije