Infantino odbio povećati novčane nagrade za nogometašice

FIFA će podijeliti 110 miliona dolara za 32 reprezentacije na turniru koji će biti održan od 20. jula do 20. augusta. Brojka je četiri puta manja od 440 miliona dolara za muško takmičenje u Kataru.

Nagrade reprezentacijama su gotovo tri puta veće nego u Francuskoj prije četiri godine, ali i dalje znatno manje od onih za muške reprezentacije (EPA)

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino odbio je poziv Australije, koja s Novim Zelandom organizira predstojeće Svjetsko prvenstvo za žene, da se izjednače novčane nagrade za nogometašice i nogometaše.

Prije toga je dobio oštre kritike, uglavnom od australijskih nogometašica, zbog velikih razlika, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

FIFA će podijeliti 110 miliona dolara za 32 reprezentacije na turniru koji će biti održan od 20. jula do 20. augusta. Brojka je gotovo tri puta veća od 40 miliona dolara od posljednjeg takmičenja u Francuskoj 2019. godine, ali četiri puta manje od 440 miliona dolara za muško takmičenje 2022. u Kataru.

FIFA je objavila i da je za turnir dosad prodano 1,375 miliona ulaznica, prenosi STA.

Odgovarajući na kritike po dolasku na Novi Zeland, Infantino je uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva kazao da je „vrijeme da se fokusira na pozitivne stvari, na sreću i veselje“. „Do finala 20. augusta od mene ćete čuti samo pozitivne stvari“, dodao je.

U videu koji su podržale sve 23 australijske nogometašice, Tameka Yallop je upozorila da FIFA još ima dug put do ravnopravnog plaćanja, što su već uspjeli u Australijskom nogometnom savezu.

Ignorirao pitanja novinara

Na uvodnoj press-konferenciji Infantino se dotaknuo svog govora pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru.

„Svima onima koji čekaju da im kažem kako se osjećam danas, kažem vam da sam umoran, jer sam upravo sletio u zračnu luku. Ali osjećam se sretno“, rekao je.

No, u Kataru je rekao: „Danas imam vrlo jake emocije. Osjećam se Katarcem, osjećam se Arapom, osjećam se Afrikancem. Osjećam se homoseksualcem, osjećam se osobom s invaliditetom i osjećam se kao radnik migrant“.

Ovim je rečenicama Infantino kritizirao tadašnji stav i kritike Zapada prema Kataru, optuživši zapadnu javnost za dvostruka mjerila.

O Svjetskom prvenstvu za žene 53-godišnji Švicarac je samo rekao: „Radujem se tome. Želim vidjeti što više utakmica“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada