Finale Lige nacija: Nogometaši Hrvatske u lovu na prvi trofej

Selekciji Hrvatske u finalu završenog turnira u Nizozemskoj suprotstavit će se reprezentacija Španije.

Ovo će biti drugo finale selekcije Hrvatske u historiji na nekom velikom takmičenju (Reuters)

Nogometna reprezentacije Hrvatske večeras će pokušati doći do prvog trofeja u svojoj historiji.

„Vatreni“ u Rotterdamu igraju finalni meč UEFA Lige nacija, a protivnik će im biti selekcija Španije.

Ovo će biti drugo finale selekcije Hrvatske u historiji na nekom velikom takmičenju, nakon što su prije pet godina na Svjetskom prvenstvu u Rusiji poklekli na zadnjoj stepenici i pretrpjeli poraz od Francuske od 2:4.

Ulaskom u finale, osigurano polufinalnom pobjedom nad domaćinom turnira Nizozemskom (4:2), hrvatska selekcija je pod vodstvom Zlatka Dalića već osigurala treću medalju na velikim natjecanjima.

Iz Rusije je 2018. donijela svjetsko srebro, a iz Katara prošle zime i svjetsku bronzu, piše Hina.

“Mislim da su izgledi pola – pola, polufinala treba zaboraviti. Postavit ćemo se drugačije i mi i oni, teško je govoriti o favoritima. Ponovo ću reći dečkima da uživaju i da kroz naše veselje ostvarimo rezultat,” kazao je dodavši: “Zlato bi bila kruna za Luku, za sve starije igrača, za cijelu momčad i stožer, mene, za sve naše navijače.”

Uoči finala, Daliću je najvažnija vijest da su svi igrači zdravi.

“Svi su zdravi, svi su spremni, na sve možemo računati u finalu. Ne sumnjam da ćemo biti pravi. Finale će biti velika utakmica, a vjerujem da ćemo mi dati maksimum i da će to biti dovoljno za prvo mjesto. Želimo uživati u finalu, želimo uživati u nogometu,” kazao je hrvatski selektor.

Finalna utakmica igra se na stadionu De Kuip i Rotterdamu sa početkom u 20:45 sati.

Prije toga, u utakmici za treće mjesto u Enschedeu će igrati će poraženi polufinalisti Nizozemska i Italija (15:00) sati.

Izvor: Agencije