Počinje rasplet u Ligi nacija, Hrvatska protiv Nizozemske

Hrvatska i Nizozemska igraju u srijedu na stadionu De Kuip u Rotterdamu, dok se dan kasnije, u gradu Enschede, sastaju Španija i Italija.

Domaćin završnog turnira Lige nacija je Nizozemska (Reuters)

Hrvatska i nizozemska nogometna reprezentacija igraju u srijedu utakmicu polufinala Lige nacija.

Utakmica se igra od 20:45 na stadionu De Kuip u Rotterdamu, dok se dan kasnije, u gradu Enschede, sastaju Španija i Italija.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić ne može računati na povrijeđenog Joška Gvardiola, kaoi Marka Livaju koji je napustio reprezentaciju zbog sukoba s navijačima.

“Plasman među četiri reprezentacije je veliki rezultat, ali to naravno želimo poboljšati medaljom. Neće biti lako, očekuje nas domaćin koji je bio vrh svjetskog nogometa i sada se vraća na stare pozicije”, rekao je Dalić. “Mi smo došli osvojiti medalju, napraviti što je bolji rezultat. Želimo ispisati povijest, spremni smo za velike stvari, dat ćemo sve od sebe”.

Problemi s povredama igrača

I Dalićev kolega Ronald Koeman, također, ima problema s izostancima, pa je zbog povreda ostao Memphisa Depaya i Matthijsa De Ligta.

Bez obzira na ishod polufinalne utakmice, Hrvatska ostaje u Rotterdamu do subote. U slučaju pobjede u tom gradu će igrati finale u nedjelju; u slučaju poraza u subotu sele u 200 kilometara udaljeni Enschede gdje je, također u nedjelju, utakmica za treće mjesto.

Utakmicu Nizozemska – Hrvatska sudit će rumunski sudija Istvan Kovacs, dok je susret Španija – Italija povjeren slovenskom sudiji Slavku Vinčiču.

Bogat fond nagrada

Plasmanom na završni turnir Lige nacija, hrvatska nogometna reprezentacija je došla u priliku osvojiti prvi trofej u historiji, ali i bogatu novčanu nagradu, javlja Hina.

Hrvatska igra četvrto polufinale na velikim takmičenjima – do sada je jednom prošla dalje, a dva puta zapela na korak do finala.

Osim što donosi pobjednički pehar, trijumf u Ligi nacija donosi i bogatu novčanu nagradu.

Za inauguralnu Ligu nacija podijeljeno je 76,25 milijuna eura nagrada, a pobjednici Portugalci su kući odnijeli 10,5 miliona eura. Drugoplasirana Nizozemska uzela je devet, trećeplasirana Engleska osam, a Švicarska, koja je završila četvrta, dobila je sedam miliona eura. Dvije godine kasnije, Francuska je za trijumf dobila 11 miliona eura.

UEFA nije objavila službene brojke za ovogodišnje izdanje, međutim mogu se očekivati slične novčane nagrade.

Izvor: Agencije