Rotterdam spreman za polufinale Lige nacija Hrvatska – Nizozemska

Drugi po veličini nizozemski grad je, uz Enschede, domaćin završnog turnira Lige nacija. U njemu hrvatska reprezentacija u srijedu igra protiv domaćina. Drugi polufinalni par čine Španija i Italija.

Slavljeničko raspoloženje zbog osvajanje titule Feyenoorda traje već sedmicama (EPA)

Nakon što je Feyenoord osvojio naslov nizozemskog prvaka, Excelsior izborio ostanak u Eredivisie, a Sparta do posljednjeg dana „plesala“ po rubu plasmana u Europu, u Rotterdamu se priprema novi „nogometni party“ – završnica Lige nacija, na kojoj igra i Hrvatska.

Drugi po veličini nizozemski grad je, uz Enschede, domaćin završnog turnira Lige nacija. Upravo u Rotterdamu hrvatska reprezentacija u srijedu, 14. juna igra u polufinalu protiv domaćina, javlja Hina.

Rotterdam se nalazi na ušću rijeka Maas i Rajne u Sjeverno more. Najveća je evropska luka, a čak 80 posto grada nalazi se ispod nivoa mora. Tokom Drugog svjetskog rata pretrpio je velika bombardiranja i doslovno bio sravnjen sa zemljom.

Danas je to jedno od najmodernijih i arhitektonski najzanimljivijih mjesta u Evropi. Poznat je po pomorskoj ostavštini, Univerzitetu Erasmus, živom kulturnom životu, brojnim znamenitostima kao što su kockaste kuće Blaakse Bos, brojni „razigrani“ neboderi, stara luka Oude Haven, kilometri biciklističkih staza… Posebna atrakcija je tržnica Markthalle, kojoj su mještani dali nadimak „Koopboog“ (Potkova), a pravo je arhitektonsko čudo.

Dom državnog prvaka

Rotterdam je i dom novog nizozemskog nogometnog prvaka Feyenoorda koji je krajem maja osvojio prvu titulu nakon 2017. godine. Ukupno je to 16. naslov prvaka za klub sa stadiona De Kuip. Rekorder je Ajax sa 36 naslova, a ispred je i PSV sa 24 naslova.

Slavljeničko raspoloženje zbog toga u Rotterdamu traje već sedmicama. Na glavnoj proslavi okupilo se više od 100.000 navijača, a još danima nakon osvojene titule na bivšoj zgradi Unilevera na Nassaukadeu visio je dio od 550 metara dugačkog transparenta podrške novom prvaku. Kako je zgrada dugačka gotovo 135 metara, transparent je pokrio dvije njezine strane, a zbog vremenskih uvjeta nije bilo moguće „ogrnuti“ cijelu zgradu.

Jedan od transparenta je izvješen i na ogradi palače Soestdijk s porukom „Feyenoord kraljevski prvak 2023“. Bio je to „poklon“ nizozemskom kralju Willemu-Alexandru, koji je nedavno izjavio da je navijač Ajaxa.

Brojni uspjesi nizozemske reprezentacije

Rotterdam se sada okreće prema reprezentaciji. Premda Liga nacija nema važnost kao svjetsko ili evropsko prvenstvo, domaći navijači se nadaju uspjehu.

Nizozemska nogometna reprezentacija je do sada osvojila sedam medalja na velikim takmičenjima, ali samo jedno zlato i to na Evropskom prvenstvu 1988. godine.

„Oranje“ ima i tri svjetska srebra (1974, 1978, 2010), svjetsku (2014), te evropsku bronzu (1976). Još tri puta je poražena u polufinalima Eura (1992, 2000, 2004). Nizozemska ima i srebro s prvog izdanja Lige nacija, a ovom nizu mogu se dodati i tri olimpijske bronze (1908, 1912, 1920).

Očekuje se 14.000 hrvatskih navijača

Prvi suparnik domaćinu bit će reprezentativci Hrvatske, osvajači srebra i bronze s posljednja dva World Cupa.

U Rotterdamu se očekuje dolazak više od 14.000 hrvatskih navijača, a domaćini uvjeravaju kako neće biti nikakvih problema.

Sjajnom ugođaju u gradu doprinosi i lijepo vrijeme i neobično visoke temperature, koje dosežu 30-ak stepeni. Prognoza je slična i za ostatak sedmice.

U drugom polufinalu, dan kasnije, igraju Italija i Španija. Utakmica za treće mjesto, kao i finale, igraju se u nedjelju.

Izvor: Agencije