Šahtar brine o ranjenima, ratnoj siročadi i brojnim izbjeglicama

Kad je 2014. počeo rat u Donbasu, Šahtar je napustio Donjeck i igrao u Kijevu, a od prošle godine u Lavovu; osim o teško ranjenim i siročadi, brine i o više od 2.000 izbjeglica s istoka Ukrajine.

Šahtar je ove sezone završio kao treći u svojoj grupi Lige prvaka i stigao do faze ispadanja Evropske lige gdje je eliminiran od Feyenoorda (Reuters)

Ukrajinski nogometni prvoligaš Šahtar Donjeck uključio se u pomoć ranjenim ukrajinskim vojnicima, ratnoj siročadi te brojnim izbjeglicama nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Šahtar, čiji je vlasnik Rinat Ahmetov, prije ruske invazije na Ukrajinu uglavnom se bavio nogometom i borbom za trofeje, međutim posljednjih godinu dana bave se i stvarima daleko izvan nogometnih terena – preuzeli su medicinske troškove za ranjene ukrajinske vojnike, pronalaze domove za ratnu siročad te brinu o brojnim izbjeglicama, prenosi AFP.

Ukrajinski klub, koji je osvojio posljednje izdanje Kupa UEFA 2009. prije nego što je preimenovan u Evropsku ligu, omogućio je putem fondacije Shakhtar Social petorici teško ranjenih vojnika liječenje u Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama te Španiji, uz trošak od 100.000 eura po vojniku.

„Ne možete zamisliti težinu njihovih povreda“, rekao je predsjednik kluba Sergej Palkin u telefonskom razgovoru za AFP. „Dvoje je paralizirano, a ostali su pretrpjeli katastrofalne povrede nakon eksplozije projektila. Vrlo je teško kontrolirati svoje emocije kad ih vidite. Želimo im ponuditi priliku da vode normalan život, zahvaljujući vrlo sofisticiranoj njezi koju nude izabrane bolnice“.

Brinu i o ratnoj siročadi

Palkin je dodao kako klub, u kojem je sportski direktor bivši član hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna, a trener prve ekipe Igor Jovičević, brine i o ratnoj siročadi.

„Zbrinuli smo 31 dijete koje je zbog sukoba izgubilo roditelje i smjestili smo ih u 17 domova“, rekao je Palkin. „Plaćamo im dnevne troškove i liječenje, dajemo im iPade i pokušavamo normalizirati situaciju na psihičkoj razini, jer su ta djeca traumatizirana gubitkom roditelja“.

Šahtar, koji nije igrao u Donjecku od početka rata u Donbasu 2014. godine i koji sada utakmice igra u Lavovu nakon što je napustio Kijev prošle godine, također, brine o više od 2.000 izbjeglica s istoka Ukrajine.

Uprkos odlasku mnogih stranih igrača, posebno Brazilaca, Šahtar je ove sezone završio kao treći u svojoj grupi Lige prvaka i stigao do faze ispadanja Evropske lige gdje je eliminiran od Feyenoorda, javlja Hina.

Izvor: Agencije