Novaku Đokoviću zabranjen ulazak u SAD zbog pravila o cijepljenju protiv COVID-a

Cijepljenje protiv COVID-19 i dalje je uslov za ulazak međunarodnih putnika u SAD.

Novak Đoković nije dobio odobrenje za ulazak u SAD (Reuters)

Novak Đoković isključen je iz Miami Opena koji počinje sljedeće sedmice nakon što mu je odbijeno izuzeće koje bi mu omogućilo ulazak u Sjedinjene Američke Države uprkos tome što nije cijepljen protiv COVID-19, rekao je direktor turnira James Blake.

Cijepljenje protiv COVID-19 i dalje je uslov za međunarodne putnike, ali Đoković se nadao da će dobiti posebnu dozvolu za ulazak u zemlju.

Očekuje se da će ta politika biti ukinuta kada vlada ukine vanredno stanje u slučaju COVID-19 11. maja.

Organizatori turnira rekli su da su “iscrpili sve opcije” u pokušaju da mu osiguraju izuzeće od putovanja. 22-struki Grand Slam osvajač također se povukao s Indian Wells Opena.

Bez izuzeća

“Pokušali smo srediti da Novak Đoković dobije izuzeće, ali to se nije uspjelo dogoditi”, rekao je Blake za Tennis Channel.

“Očito je da smo jedan od vrhunskih turnira na svijetu, htjeli bismo imati najbolje igrače koji mogu igrati. Učinili smo sve što smo mogli. Pokušali smo razgovarati s vladom, ali to nije u našim rukama.”

Đoković, koji je propustio prošlogodišnji Australian Open nakon što je deportiran iz te zemlje zbog necijepljenja, rekao je da bi radije preskočio Grand Slam turnire nego da se cijepi protiv COVID-a.

Guverner Floride Ron DeSantis i dva američka senatora te države bili su među onima koji su pozvali Bidenovu administraciju da dopusti prvom teniseru svijeta Đokoviću ulazak u SAD i takmičenje na turniru koji je osvojio šest puta.

Izvor: Al Jazeera i agencije