Europske lige brinu FIFA-ine promjene svjetskih turnira

Svjetska kuća nogometa objavila kako će 48 reprezentacija igrati na SP 2026 i kako će 32 tima igrati Svjetsko klupsko prvenstvo svake četiri godine.

Australija se odlučila fokusirati na ponude za Azijski kup za žene 2026. i Svjetsko klupsko prvenstvo 2029. godine
Španska LaLiga je u srijedu saopćila kako FIFA pokazuje „potpunu nezainteresiranost “ važnošću nacionalnih takmičenja (Reuters)

Europske nogometne lige su zabrinute odlukama Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) da uvede novo Svjetsko klupsko prvenstvo sa 32 kluba učesnika, te da proširi Svjetsko prvenstvo 2026. na 104 utakmice, navodi se u saopćenju liga koje prenosi Reuters.

Svjetska kuća nogometa je uoči svog kongresa u Kigaliju (Ruanda) objavila kako će 48 nacionalnih selekcija igrati na narednom Mundijalu i kako će 32 tima igrati Svjetsko klupsko prvenstvo svake četiri godine počev od juna 2025. godine.

„Europska lige su zabrinute najavama koje je objavilo Vijeće FIFA-e“, navodi se u saopćenju asocijacije koja predstavlja više od 1.000 klubova u 37 profesionalnih europskih liga.

„Sve ove odluke su napravljene jednostrano u FIFA-i, bez ikakvog procesa konsultacija sa mnogim učesnicima nogometa i liga. Nažalost, to je postala navika posljednjih godina.“

Razmatraju se dalji koraci

Iz udruženja europskih liga dodaju kako sarađuju sa Svjetskim ligaškim forumom kako bi zajedno odlučili koje naredne korake da povuku u znak odgovora na odluke FIFA-e.

Španska LaLiga je u srijedu saopćila kako FIFA pokazuje „potpunu nezainteresiranost “ važnošću nacionalnih takmičenja i kako svjetska kuća nogometa „nastavlja sa lošom praksom donošenja jednostranih odluka kada je riječ o kalendaru nogometa“.

Izvor: Agencije