Detroit izjednačio najduži niz poraza u historiji NBA lige

Pistonsi su izjednačili neslavni učinak Philadelphije koja je tokom 2015. godine upisala 28 poraza, ali kroz dvije sezone.

U dresu Pistonsa igra i hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović (USA Today - Reuters)

Košarkaši Detroit Pistonsa izjednačili su najduži niz poraza u historiji NBA lige nakon što su u susretu protiv Boston Celtica, nakon produžetaka, izgubili sa 122:128 upisavši tako 28. poraz u nizu.

Pistonsi, u čijim redovima igra hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović, time su izjednačili neslavni učinak Philadelphije koja je tokom 2015. godine upisala 28 poraza, ali kroz dvije sezone, prenosi Hina.

„Kada pogledate rekorde, pomislite na trenere, ali siguran sam da igrači ne žele da se to veže uz ime na dresu“, kazao je Monty Williams, trener Detroita.

„U ligi sam već neko vrijeme i vidio sam ekipe kako se predaju u okolnostima koje su manje od onoga s čime se mi suočavamo. Boli me zbog njih, osjećamo se kao da smo se približili ne samo pobjedi u jednoj utakmici, već pobjedama u puno utakmica, ako ćemo igrati na ovaj način“.

Trener uz svoje igrače

Ipak, trener Williams hvalio trud svoje ekipe, rekavši igračima kako je „potrebno mnogo karaktera i integriteta da rade ono što rade“.

„Uz sve kroz što je ovaj tim prošao, svaki dan u teretanu unose duh, integritet i snagu. Čuju sve što ljudi imaju za reći o njima i nama jer su na društvenim mrežama. To ih ne koleba da rade svoj posao, ali i da igraju na nivou i standardu o kojem pričamo svaki dan“, poručio je Williams.

Detroit za dva dana kod kuće dočekuje Toronto i trebaju pobjedu kako bi izbjegli rekordni 29. uzastopni poraz i titulu vlasnika najgoreg niza u historiji NBA lige.

Sa sadašnjim omjerom pobjeda i poraza 2-29 Pistonsi se također nalaze u opasnosti da zabilježe jednu od najgorih sezona u historiji lige. Sixersi (1972/73) posjeduju rekord za najviše poraza (73), Providence Steam Rollers (1947/48) drže rekord za najmanje pobjeda (šest), a Charlotte Bobcats (2011/12) posjeduju rekord za najgori postotak pobjeda (0,106).

Izvor: Agencije