Nagrada ‘Sportista godine’ za Lanu Pudar

Plivačica Lana Pudar je u 2023. godini osvojila devet evropskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih, te po dvije i bronzane.

Osim titule sportiste godine, Lana Pudar je dobila i priznanje za najbolju sportistkinju u seniorskoj konkurenciji (Fena)

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar proglašena je za sportistu 2023. godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Pudar je na svečanoj ceremoniji u Olimpijskom komitetu BiH lično preuzela nagradu, te zahvalila svima na velikoj podršci, iskazavši nadu da će se i naredne godine pridružiti na istom mjestu u neko slično vrijeme i slaviti nove uspjehe, javila je Fena.

„Iza mene je jedna veoma vrlo uspješna godina i posebno mi je drago što mogu reći da održavam kontinuitet rezultata. Jedno veliko hvala Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, jer to je zaista jedna kuća koja je uvijek tu za mene, kojoj se uvijek mogu obratiti“, rekla je Pudar.

Lana Pudar je u 2023. godini osvojila devet evropskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih, te po dvije i bronzane. Učestvovala je na 12 velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Igrama u Parizu 2024. godine, te postigla šest rekorda – dva evropska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstava, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila je pehar za najbolju plivačicu svjetskog juniorskog prvenstva.

Nagrade i za Džeku, Musu, Muzaferiju i Njemčević

Osim titule sportiste godine, Pudar je dobila i priznanje za najbolju sportistkinju u seniorskoj konkurenciji. Priznanje za najboljeg sportistu u seniorskoj konkurenciji dobio je taekwondoist Nedžad Husić.

Priznanja za vrhunske rezultate pojedinaca u timskim sportovima dobili su nogometaš Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa, a priznanja ambasadori sporta – skijašica Elvedina Muzaferija i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Najuspješnija reprezentacija je muška seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, a najuspješniji sportski klub TKD Novi Grad Sarajevo. Najuspješniji trener je Goran Grahovac, trener Lane Pudar.

Najbolja mlada sportistkinja je Sara Pidro (taekwondo), a najbolji mladi sportisti su Benjamin Husić (taekwondo) i Tarik Kunovac (boks).

Za uspješan dugogodišnji trenerski rad nagrađeni su Fuad Mešić (atletika), Nebojša Matijević (atletika) i Haris Durak (dizanje tegova), dok su nagradu za podršku i razvoj vrhunskog sporta u Bosni i Hercegovini dobili prof. dr Dalibor Stević, Ante Šimović i Samir Šarić.

Promoteri sporta Barlov, Stjepanović i Karić

Priznanja sportistima ili ekipama iz porodice neolimpijskih sportova dodijeljena su Anesu Bostandžiću (karate), Nejri Sipović (karate), muškoj seniorskoj reprezentaciji u sjedećoj odbojci, Sambo klubu „Neretva“ Mostar i juniorskoj kik-boks reprezentaciji.

Priznanje za promociju sporta i olimpijskih vrijednosti dobili su Ismail Barlov (paraplivanje) te Ljiljana Stjepanović i Medina Karić (Škola fudbala za djevojke i djevojčice iz Srebrenice), dok je Zoran Divčić (atletika), dobio priznanje Sportski radnik, za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Priznanje Promoteri sporta Bosne i Hercegovine dobili su juniorska reprezentacija ritmičke gimnastike i vaterpolo selekcija U15, dok je posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat pripala Adnanu Redžoviću (kik-boks). Nagrada za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti dobili su Medina Šehić, sportska urednica na BHT-u, i Bakir Tiro, sportski urednik agencije Anadolija.

Izvor: Agencije