Zbog rasističkog vrijeđanja navijač ne smije tri godine na utakmice

Robert Garland iz Croydona je na stadionu Tottenham Hotspura vrijeđao Son Heung-mina, nogometaša iz Južne Koreje tokom utakmice engleske Premijer lige.

Nećemo tolerirati bilo kakav oblik diskriminacije i uvijek ćemo se zalagati za najstrože moguće mjere protiv odgovornih, poručio je Tottenham, koji je stao uz svog igrača (Reuters)

Navijač engleskog nogometnog kluba Crystal Palace dobio je tri godine zabrane prisustva nogometnim utakmicama zbog rasističkog vrijeđanja Son Heung-mina, napadača Tottenhama.

Robert Garland (44) iz Croydona prvobitno je u augustu osuđen na 60 sati neplaćenog rada i novčanu kaznu od 1.384 funti (1.590 eura) nakon što je priznao krivicu za kršenje javnog reda i mira dok je na stadionu Tottenham Hotspura u maju vrijeđao nogometaša iz Južne Koreje tokom utakmice engleske Premijer lige, podsjeća dpa.

I Spursi i metropolitanska policija smatrali su da je kazna preblaga i uložili su žalbu. Specijalna jedinica britanske nogometne policije navijaču je tada izdala nalog za zabranu.

Tottenham: Bez tolerancije na diskriminaciju

Tottenham je pozdravio ovu odluku. Ujedno su saopćili da će se i dalje zalagati za najstrože moguće mjere protiv onih koji budu proglašeni krivima za diskriminaciju, prenosi fena.

„Ponavljamo da nećemo tolerirati bilo kakav oblik diskriminacije u klubu i uvijek ćemo se zalagati za najstrože moguće mjere protiv odgovornih“, poručili su.

„Ovaj slučaj pokazuje da nećemo tolerirati zločin iz mržnje u nogometu. Garlandovi postupci s pravom su osuđeni na društvenim mrežama i pozivamo sve navijače da nastave pozivati ​​da se svaki oblik diskriminirajućeg ponašanja igrača ili navijača prijavi policiji ili redarima, tako da se takvi slučajevi prosljeđuju sudovima“, rekao je britanski državni tužitelj, Kevin Christie.

Izvor: Agencije