Brazil kandidat za Svjetsko prvenstvo nogometašica 2027.

Uz Brazil i Južnu Afriku, koji su podnijeli pojedinačne kandidature, naredni turnir najboljih nogometašica svijeta zajedno žele organizirati Njemačka, Belgija i Nizozemska, te SAD i Meksiko.

Australija i Novi Zeland bili su domaćini turnira 2023. godine, koji je osvojila Španija (Reuters)

Brazil je podnio pismo namjere Svjetskoj nogometnoj asocijaciji (FIFA) za domaćinstvo Svjetskog prvenstva za žene 2027. godine, potvrdio je ministar sporta te južnoameričke zemlje Andre Fufuca.

Dokumentaciju je predočio predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu, dok je bio u Rio de Janeiru na finalu Copa Libertadores, koji je prvi put osvojio brazilski klub Fluminense, prenosi Hina.

“Isporučio sam to FIFA-i i Brazilskoj nogometnoj konfederaciji u ime predsjednika [Luisa Inacia da Silva] Lule”, objavio je Fufuca na društvenim mrežama.

Javno glasanje 17. maja 2024.

“Vladina deklaracija kojom se formalizira namjera Brazila da bude domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu za žene 2027. i državne garancije potrebne su za zemlje koje konkuriraju za domaćinstvo Svjetskog prvenstva”, dodao je.

Njemačka, Belgija i Nizozemska u aprilu su podnijele zajednički iskaz interesa za domaćinstvo turnira, dok druga zajednička kandidatura uključuje SAD i Meksiko.

Uz Brazil, još je i Južnoafrička Republika predala ponudu.

Kongres FIFA-e odredit će domaćina ili domaćine javnim glasanjem 17. maja 2024. godine.

Izvor: Agencije