Francuskim Alpama Zimske olimpijske igre 2030, a Salt Lake Cityju 2034.

Dvije kandidature za organizaciju Zimskih olimpijskih igara ostale su jedine u daljnjim pregovorima s Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Alpski skijaški centar u Francuskoj bio bi na lokacijama Courchevel-Meribel i Val d'Isere (Reuters)

Kandidature Francuskih Alpa za Zimske olimpijske igre 2030. i Salt Lake Cityja za Igre 2034. ostale su kao jedine u daljnjim pregovorima s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) te su “očekivani domaćini” Igara.

Francuska, koja će iduće godine održati Ljetne olimpijske igre u Parizu naredne godine, posljednji je put organizirala Zimske igre 1992. godine u Albertvilleu, a Salt Lake City je bio domaćin Igara 10 godina kasnije.

Salt Lake City se na početku htio prijaviti za Igre 2030, ali je odustao od planova jer je bio preblizu Igrama kojima je 2028. godine domaćin Los Angeles, prenosi Hina.

Švicarska i Švedska također su izrazile interes za domaćinstvo Igara 2030.

Švicarska, neuspješniji kandidat za ova dva izdanja, koja će službeno biti dodijeljena iduće godine, ulazi u “povlašteni dijalog” za Igre 2038, objavio je Karl Stoss, predsjednik Komisije za određivanje budućeg domaćina Igara.

Konačna odluka u julu 2024. u Parizu

Konačna odluka o domaćinima bit će donesena u julu 2024. godine u Parizu, a to bi moglo zahtijevati izmjenu Olimpijske povelje, budući da trenutno ne dopušta da se izdanje Igara dodijeli zemlji domaćinu zasjedanja MOK-a.

Francuske Alpe, koje su pokrenule kandidaturu prošlog ljeta, u isto vrijeme kao i Švicarska, dok je Švedska bila u utrci od februara, sada moraju proći kroz nekoliko mjeseci detaljne procjene svoje kandidature, od mape mjesta do planiranog naslijeđa, utjecaj na okolinu, finansiranja i političku podršku.

Projekt, koji se temelji na 95 posto postojećih lokacija, proteže se od Nice do Grand-Bornanda, udaljenih gotovo 500 kilometara, s alpskim skijaškim centrom na lokacijama Courchevel-Meribel i Val d'Isere, skijaškog trčanja u La Clusazu te olimpijskog sela sa sjedištem u Nici, gdje će biti i klizačka takmičenja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada