Pistorius će biti pušten na uvjetnu slobodu

Poznat kao ‘Blade Runner’, zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, Oscar Pistorius je od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubica.

Pistorius je ubio svoju djevojku Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. godine (EPA)

Bivši južnoafrički paraolimpijski prvak Oscar Pistorius (37) pušten je na uvjetnu slobodu koja stupa na snagu 5. januara, 10 godina nakon ubistva djevojke Reeve Steenkamp.

„Odjel za zatvorske službe potvrđuje uvjetno puštanje Oscara Leonarda Carla Pistoriusa, od 5. januara 2024. godine“, objavila je kratko zatvorska uprava, nakon razmatranja zahtjeva za uvjetni otpust u zatvoru u blizini Pretorije gdje je sportista bio utamničen, javio je AFP.

Poznat kao „Blade Runner“, zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, Pistorius je od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubica, a saslušanjima pred sudom su prije 10 godina privukla pažnju cijelog svijeta.

Kazna sa šest podignuta na 13 godina i pet mjeseci

Pistorius je pucao i ubio Steenkamp na Valentinovo 2013. godine. Visoki sud Južne Afrike ga je prvobitno osudio na pet godina zatvora zbog ubistva iz nehaja, no Vrhovni žalbeni sud ga je krajem 2015. godine, nakon žalbe tužitelja, proglasio krivim za ubistvo. Prvo je bio osuđen na šest godina, pa mu je Vrhovni sud povisio kaznu na 13 godina i pet mjeseci, rekavši da je šestogodišnja zatvorska kazna „šokantno blaga“.

Pistoriusu je odbijeno puštanje na uvjetnu slobodu u martu nakon što je odlučeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru, potrebno za razmatranje uvjetnog otpusta. Međutim, Ustavni sud je u oktobru odlučio da je Pistorius odslužio pola svoje kazne, što znači da ima pravo na uvjetni otpust, nakon što mu je kazna unazad datirana u jul 2016. umjesto u novembar 2017. godine, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije