Umro legendarni košarkaški trener Bob Knight

Bob Knight je uvršten u košarkašku Kuću slavnih 1991. godine, a u Kuću slavnih univerzitetske košarke 2006.

Knight je dobio nadimak 'General', a njegova burna narav koštala ga je posla 2000. u Indiani (AP)

Legendarni američki košarkaški trener i član Kuće slavnih Bob Knight umro je u 84. godini u svom domu u Bloomingtonu u Indiani.

“Teška srca dijelimo vijest da je trener Bob Knight preminuo u svom domu u Bloomingtonu okružen porodicom. Zahvalni smo na svim mislima i molitvama i cijenimo poštovanje naše privatnosti jer je Coach zatražio privatno porodično okupljanje,” objavila je Knightova porodica na društvenim mrežama, prenosi Hina.

Knight je bio među najuspješnijim trenerima u historiji univerzitetske košarke, završivši svoju karijeru sa 902 pobjede u 42 sezone u Armyju, Indiani i Texas Techu.

Člana Kuće slavnih nije bilo briga što drugi misle o njemu, pa je 2007. odabrao pjesmu “My Way” Franka Sinatre na proslavi svoje 880. pobjede. Dobio je nadimak “General”, a njegova burna narav koštala ga je posla 2000. u Indiani. Jednom je udario policajca u Portoriku, bacio stolicu preko terena i bio optužen da je davio igrače.

Uspješna karijera

Kritičari su ga optuživali da je tiranin, dok je njegova vojska obožavatelja tvrdila kako je genijalac.

Ponosio se visokim postotkom diplomiranja svojih igrača, u Indiani je insistirao da njegova osnovna plata ne premašuje platu drugih profesora, dok je u Texas Techu ponekad znao vratiti svoju platu jer je mislio da je nije zaradio.

“Promijenio je košarku u ovoj državi, način na koji se natječete, način na koji pobjeđujete”, jednom je rekao bivši košarkaš Steve Alford.

Kad je Knight otišao u penziju 2008, otišao je s četiri nacionalna prvenstva – jedno je osvojio kao igrač u Ohio Stateu, a tri kao trener (1976, 1981, 1987). Vodio je i američku košarkašku reprezentaciju za koju su tada igrali Michael Jordan i Patrick Ewing, do olimpijskog zlata 1984. godine.

“Trener Knight zauvijek će biti zapamćen kao jedan od najboljih trenera ne samo u historiji Texas Tech-a, već i cijele univerzitetske košarke,” objavio je univerzitet Texas Tech.

Knight je uvršten u košarkašku Kuću slavnih 1991. godine, a u Kuću slavnih univerzitetske košarke 2006.

Izvor: Agencije