Teniska zvijezda Ons Jabeur donira novac od nagrada Palestincima

Vrlo je teško vidjeti djecu i bebe kako umiru svaki dan, rekla je Ons Jabeur, susprežući suze dok je govorila o izraelskom ratu u Gazi nakon pobjede na WTA finalu u Meksiku.

Ons Jabeur borila se sa suzama dok je govorila nakon pobjede nad Marketom Vondrousovom na WTA finalu u meksičkom Cancunu (USA Today / Reuters)

Tuniska teniska zvijezda Ons Jabeur će donirati dio svoje novčane nagrade od završnog turnira finala Ženske teniske asocijacije (WTA) Palestincima koji se suočavaju s gnjevom izraelskog rata protiv Gaze.

Vidljivo emotivna Jabeur suzdržavala je suze dok je govorila na terenu nakon pobjede nad Marketom Vondrousovom u Cancunu.

“Jako sam sretna zbog pobjede, ali nisam bila sretna u posljednje vrijeme”, rekla je Jabeur na pitanje je li, kao neslužbena “ministrica sreće” Tunisa, bila sretna što se osvetila Vondrousovoj za poraz u finalu Wimbledona.

“Situacija u svijetu me ne čini sretnom”, rekla je Jabeur, zatim zastala i odmaknula se od mikrofona dok je briznula u plač.

Publika u primorskom meksičkom gradu aplaudirala je Jabeur dok se sabirala prije nego što je progovorila o slikama koje dolaze iz Gaze.

“Jako je teško vidjeti djecu, bebe kako umiru svaki dan”, rekla je. “To je srceparajuće, pa sam odlučila donirati dio svoje novčane nagrade za pomoć Palestincima.”

‘Želim mir u ovom svijetu’

Ova 29-godišnjakinja često je govorila o društvenim temama, posebno na Bliskom istoku i u sjevernoafričkoj regiji.

“Ne mogu biti sretna samo ovom pobjedom, ovim što se događa. Žao mi je ljudi, trebalo bi biti o tenisu, ali vrlo je frustrirajuće svakodnevno gledati video snimke.

“Žao mi je, to nije politička poruka, to je samo humanost. Želim mir u ovom svijetu i to je to.”

Nakon intervjua na terenu, Jabeur je bila vidno uznemirena i na konferenciji za novinare nakon utakmice te je rekla da joj je bilo teško spavati nakon što je gledala “užasne” fotografije i video snimke iz rata u Gazi.

“Pokušavam se držati podalje od društvenih medija koliko god mogu, ali to je jako teško”, rekla je novinarima. “Svaki dan prolazite kroz užasne fotografije i videozapise, to mi ne dopušta da spavam ili da se dobro oporavim. Najgore je što se osjećam beznadno, osjećam se kao da ne mogu ništa učiniti.”

Ons Jabeur je kazala kako slike i snimci iz Gaze dosta utječu na nju (EPA)

Sedmoplasirana igračica svijeta u pojedinačnoj konkurenciji rekla je da je pogođena “svakim danom gledanja beba, žena i ljudi kako umiru”.

“Želim mir u ovom svijetu, želim da možemo obnoviti čovječanstvo.”

Najmanje 9.061 osoba, uključujući 3.760 djece i 2.326 žena, ubijeno je u Gazi u izraelskom bombardiranju otkako je palestinska oružana grupa Hamas izvela smrtonosne napade u Izraelu 7. oktobra.

‘Pobjeda u teniskom meču ne znači ništa’

Jabeur je jedina arapska i muslimanska igračica koja se kvalificirala za žensko pojedinačno Grand Slam finale.

Tunižanka je naišla na dosta podrške u publici u Cancunu, uključujući mladog navijača koji je vikao: “Počeo sam igrati tenis zbog tebe, Ons”.

Jabeur je rekla da joj je bila čast primiti takvu toplinu iako je došla “izdaleka, iz Meksika”.

Međutim, rekla je da pobjeda u teniskom meču “ne znači ništa pred onim što se događa sedmicama u Gazi”.

“Voljela bih da mogu mahnuti čarobnim štapićem i završiti s ovim i donijeti mir svima”.

Uprkos obećanju da će dio svoje novčane nagrade donirati Palestincima, Jabeur je rekla da zna da im to “trenutno ne bi ništa značilo”, ali se nada da će im malo pomoći u onome kroz što prolaze.

Otkrila je planove za pokretanje vlastite fondacije “vrlo brzo” i nada se da će pomoći ljudima “u različitim situacijama”.

“Dio mog plana je da budem ne samo sportistkinja, već i dobra ambasadorica i dobro ljudsko biće jer će na kraju krajeva teniska karijera stati i sve što želim je pomagati ljudima u različitim situacijama.”

Izvor: Al Jazeera i agencije