Srbija protiv Bugarske bez navijača zbog nereda protiv Crne Gore

Srbija će u odlučujućoj utakmici za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Bugarske, koja se igra u Leskovcu, biti bez navijačke pomoći.

Fudbalerima Srbije protiv Bugarske je potreban bod za plasman na EURO, ali će u toj utakmici igrati bez navijača (Anadolija)

Evropska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je reprezentaciju Srbije jednom utakmicom bez publike zbog nereda navijača, prenosi Hina.

Kazna je stigla zbog toga što su navijači, između ostalog, ukrali zastavu gostujućih navijača i niza drugih organizacijskih propusta u utakmici protiv Crne Gore. Uz to će Fudbalski savez Srbije morati platiti 89.500 eura.

Srbija će tako u odlučujućoj utakmici za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Bugarske u Leskovcu biti bez navijačke pomoći, iako su iz tamošnjeg saveza već najavili da će iskoristiti mogućnost da utakmicu gledaju djeca do 14 godina.

Srbiji će za plasman na prvenstvo u Njemačkoj protiv Bugara trebati remi.

UEFA je kaznila i crnogorski savez. Zbog vrijeđanja navijača i štete koju su napravili navijači u Beogradu morat će platiti 20.000 eura.

Savez također neće smjeti prodavati ulaznice za sljedeću utakmicu, a uz to moraju dogovoriti sa srbijanskim savezom namirenje štete za uništavanje stolica.

Kažnjena i Hrvatska

Disciplinska komisija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) kaznila je i Hrvatski nogometni savez (HNS) djelimičnim zatvaranjem tribina i novčanom kaznom zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Hrvatska – Turska koja je 12. oktobra odigrana u Osijeku u okviru kvalifikacija za EURO 2024.

Nakon prijave FARE-a, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma, na šta se tamošnji Savez detaljno očitovao.

Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija UEFA-e donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za HNS, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Pritom je aktivirana uvjetna kazna od 2. oktobra, zatvaranje tribine u kapacitetu od barem 1.000 mjesta, izrečena za incident na utakmici protiv Latvije u Rijeci, te je izrečena nova kazna zatvaranja tribine od barem još 5.000 mjesta, što ukupno iznosi spomenutih 6.000 mjesta, prenosi Hina.

Izvor: Agencije