Saudijska Arabija jedini kandidat za domaćina SP-a 2034.

Očekivalo se kako će protukandidat biti Australija, koja ipak nije podnijela kandidaturu.

Australija se odlučila fokusirati na ponude za Azijski kup za žene 2026. i Svjetsko klupsko prvenstvo 2029. godine
Australija se odlučila fokusirati na ponude za Azijski kup za žene 2026. i Svjetsko klupsko prvenstvo 2029. godine (Reuters)

Međunarodni nogometni savez (FIFA) potvrdio je u utorak kako je Saudijska Arabija jedina predala kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2034. godine prije isteka roka za prijavu.

Početkom ovog mjeseca FIFA je pozvala svoje članice iz Azije i Oceanije da do kraja oktobra predaju kandidature.

Saudijska Arabija se prijavila odmah nakon tog poziva, a očekivalo se kako će joj protukandidat biti Australija, koja je ranije ove godine bila sudomaćin uspješnog SP-a za nogometašice, prenosi Hina pisanje Reutersa.

No, Australija je u utorak objavila kako neće podnositi kandidaturu.

Predsjednik Australskog nogometnog saveza, James Johnson prethodno je izrazio interes za kandidaturu, ali je upravno tijelo ipak odlučilo da se fokusira na ponude za Azijski kup za žene 2026. i Svjetsko klupsko prvenstvo 2029. godine.

Saudijsku Arabija će podržati cijela azijska nogometna porodica

„Istražili smo mogućnost da se kandidiramo za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu i – uzimajući u obzir sve faktore – došli smo do zaključka da to ne učinimo za 2034. godinu“, potvrdio je Savez.

Predsjednik Azijske nogometne konfederacije, kojoj pripada i Australija, pozdravio je kandidaturu Saudijske Arabije i rekao da će je podržati „cijela azijska nogometna porodica“.

Sljedeće SP 2026. održat će se u SAD-u, Kanadi i Meksiku, dok će domaćini SP-a 2030. biti Maroko, Portugal i Španija, ali prve tri utakmice će se igrati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju.

Izvor: Agencije