Pet novih sportova na Igrama u Los Angelesu 2028.

Uz sve popularniji kriket, organizatori Igara su dobili odobrenje za flag football, lacrosse, squash i baseball-softball.

Neki sportovi, kao što je lacrosse, igrali su se samo na prvim Olimpijskim igrama moderne ere (USA Today / Reuters)

Pet sportova, uključujući kriket i flag football, bit će na programu Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, odlučio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Organizatori su također predložili i lacrosse, squash i baseball-softball te dobili odobrenje na sastanku MOK-a u Mumbaiju, prenosi Reuters.

Svaki grad domaćin, prema pravilima MOK-a, može zatražiti uključivanje nekoliko sportova za svoje izdanje Igara.

Kraća verzija kriketa

Kriket, koji ima veliki broj poklonika u Indiji ali i sve veću globalnu publiku, vraća se na Igre nakon više od jednog stoljeća – samo se jednom pojavio na Olimpijskim igrama i to 1900. godine.

Prijedlog organizatora Igara u Los Angelesu je da na turniru u kriketu Twenty20 (T20), kratkom formatu te igre koja inače traje i po nekoliko dana, bude po šest timova za muškarce i žene.

MOK se nada da će uključivanjem kriketa privući veliku, novu olimpijsku publiku, posebno među azijskim obožavateljima tog sporta.

Godišnji turnir indijske Premier lige u kriketu, s procijenjenom vrijednošću od 8,4 milijarde dolara, jedna je od najbogatijih liga u svijetu u svim sportovima i nastavlja privlačiti najbolje svjetske igrače i trenere u Indiju. Turnir se igra u istom T20 formatu u kojem će se igrati i u Los Angelesu 2028.

Povratak ‘starih’ sportova

Flag football je beskontaktni format američkog nogometa koji igraju ekipe od po pet igrača. Igra se sastoji od toga da, umjesto da suparnike obaraju na tlo, tim u odbrani mora ukloniti zastavicu ili pojas zastavice s nosača lopte (deflagging).

Bejzbol se pojavio na nekoliko prethodnih igara. Dodan je programu u Tokiju 2020. nakon što je izostavljen 2012. i 2016. godine, ali neće biti dio Igara u Parizu.

Softball, ženska varijanta bejzbola, pojavio se na pet prethodnih izdanja Igara, a također je bio izostavljen s programa u Parizu.

Lacrosse se dvaput pojavio kao sport na Olimpijskim igrama, također kao i kriket prije više od stoljeća, 1904. i 1908. godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije