FIFA vratila Pakistan na svjetsku fudbalsku scenu

FIFA je suspendirala pakistanski fudbalski savez nakon ‘neprijateljskog preuzimanja’ sjedišta te organizacije u Lahoreu i izbacivanja iz nje predstavnika krovne kuće fudbala.

Slična unutrašnja borba za vlast dovela je do suspenzije PFF-a i u oktobru 2017. godine, a okončana je u martu 2018.​​​​​​ (EPA)

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je ukinula suspenziju Fudbalskom savezu Pakistana (PFF) nakon što je suspendovan na više od godinu dana “zbog neprimjerenog miješanja trećih strana”, prenosi Anadolija.

Zabrana je uvedena prošlog aprila na šest mjeseci nakon “neprijateljskog preuzimanja” sjedišta PFF-a u sjeveroistočnom gradu Lahoreu i izbacivanja predstavnika FIFA-e od strane rivalske grupe.

Primjećujući razdor između rivalskih grupa u PFF-u, krovna kuća svjetskog fudbala formirala je komitet za normalizaciju u septembru 2019. kako bi posredovao i održao nove izbore u cilju rješavanja dugotrajnog spora.

Međutim, grupa koju predvodi Ashfaq Hussain Shah upala je u sjedište PFF-a i preuzela kontrolu prošlog marta, tvrdeći da je pobijedila na izborima održanim pod nadzorom pakistanskog vrhovnog suda.

FIFA je odredila rok do 31. marta 2021. godine da grupa napusti sjedište, upozoravajući da će Pakistan biti suspendovan ako se problem ne riješi. Upozorenje je, međutim, ignorisano, što je dovelo do suspenzije PFF-a.

‘Veliki dan za pakistanski fudbal’

FIFA je navela da je odluka o ukidanju suspenzije donesena nakon što je “primila potvrdu da je komitet za normalizaciju PFF-a povratio punu kontrolu nad prostorijama PFF-a i da je u poziciji da upravlja njegovim financijama”.

Takođe je rečeno da je mandat komiteta produžen do 30. juna 2023. godine.

Haroon Malik, šef komiteta, rekao je da su sve sankcije, uključujući zabranu učešća na međunarodnim događajima, ukinute.

“Ovo je veliki dan za pakistanski fudbal”, rekao je Malik u video poruci.

Uz produženi mandat, komitet će raditi na održavanju novih izbora kako bi se riješio spor, dodao je.

Slična unutrašnja borba za vlast dovela je do suspenzije PFF-a i u oktobru 2017. godine, a okončana je u martu 2018.​​​​​​

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada