Zvezda odbranila titulu prvaka ABA lige, utakmicu obilježili izgredi

Sudije su zbog bacanja predmeta na teren naredile da se isprazni dvorana, pa je meč, koji je trajao sat i po duže, završen pred praznim tribinama.

Zvezdu je do pobjede predvodio Dejan Davidovac (Tanjug)

Košarkaši Crvene zvezde odbranili su titulu u ABA ligi pošto su u petom, odlučujućem meču finala svladali Partizan rezultat 80:77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19) i slavili 3:2 u seriji, no i tu utakmicu obilježili su navijački izgredi.

Utakmica u dvorani “Aleksandar Nikolić” trajala je sat i po duže od predviđenog vremena zbog dva prekida.
Nakon drugog, dužeg, koji je trajao gotovo sat vremena, sudije su zbog bacanja predmeta na teren naredile da se isprazni dvorana, pa je meč završen pred praznim tribinama.

I prije početka utakmice na tribinama je vladala napeta atmosfera. Zvezdini navijači su raznim predmetima zasuli košarkaše Partizana na zagrijavanju, dok je drugo poluvrijeme prilično kasnilo zbog toga što se morao isprazniti dio tribina uslijed incidenta na kraju prvog dijela.

U 24. minuti, pri rezultatu 39:39, uslijedili su novi ekscesi. Ponovno su navijači bacali tvrde predmete na parket, a sudije su odmah otišli u svlačionicu, nakon njih i igrači, te je odlučeno kako se dvoboj može nastaviti tek kada se isprazne sve tribine. Nakon dugačke pauze peta, odlučujuća utakmica je nastavljena.

Ključna Woltersova ‘trojka’

Utakmica koja je počela u 20:00 sati okončana je u 23:30 sati, a ključnom se u svemu pokazala “trojka” Nathana Woltersa minutu prije kraja za 78:75 Crvene zvezde. Nakon igre slobodnih bacanja Partizan je došao u šansu izjednačiti trojkom u posljednjih devet sekundi. No, dalekometni šut Puntera ostao je daleko od obruča i Crvena zvezda je mogla početi slaviti.

Dejan Davidovac je za pobjednički sastav ubacio 15 poena uz šest skokova i tri ukradene lopte, dok je Nathan Wolters dodao 12 uz sedam asistencija. Kod Partizana je odličnu utakmicu odradio Kevin Punter koji je ubacio 27 poena.

Ovakvim rezultatom Crvena zvezda se po broju trofeja u ABA ligi izjednačila s Partizanom. Obje ekipe imaju po šest naslova, s tim da je Crvena zvezda odbranila naslov pobjednika i najbolja je bila u šest od posljednjih sedam izdanja ovog takmičenja.

Ovom pobjedom, ekipa Dejana Radonjića predstavljat će Srbiju i regiju u narednoj sezoni Eurolige.

Radonjićevo izvinjenje Partizanu

“Uputio bih izvinjenje košarkaškom klubu Partizan zbog ponašanja naših navijača. Takođe, izvinjavam se zbog [nepristojnog] poteza mog igrača [Nikole] Kalinića, isto kao što sam osudio i potez [Uroša] Trifunovića u prošlom meču”, izjavio je Radonjić nakon utakmice.

Na pitanje šta bi se trebalo uraditi da se situacije poput konstantnih prekida utakmica više ne događaju, nije imao konkretan odgovor.

“Mogu samo da kažem da bi trebalo da se uradi nešto da stvari budu drugačije. Slične stvari smo gledali u svim utakmicama. Nije bitno ko je prvi počeo, ko je više napravio. Igrao sam u ovakvim uslovima i kad nije bila ovakva liga”, rekao je Radonjić.

Obradović: ABA mora nešto da uradi

Trener košarkaša Partizana Željko Obradović smatra da ABA liga “mora nešto da uradi kako se incidenti sa mečeva finala ne bi ponavljali”.

“Zar da pričam o košarci? U ovim uslovima da pričam o košarci. Kako mislite da je igračima? Jel’ ima ovo ikakvog smisla, da umesto jedne utakmice igramo četiri utakmice”, upitao je Obradović.

“Pravila Evrolige kažu da bi moralo da se dozvoli sudijama da rade, igračima da igraju košarku. Govorio sam otkad sam došao da ću dati sve od sebe da smirim strasti. Ova serija je pokazala da ABA liga mora nešto da uradi. Ja sam prvi izašao i osudio ponašanje navijača Partizana. Čekao sam da vidim da li će neko drugi da uradi slično”, dodao je.

Trener Partizana ne zna, nakon svega, hoće li klub iz Humske igrati Košarkašku ligu Srbije. Najavio je da će se o tome donijeti odluka nakon sastanka sa igračima i ljudima iz kluba.

Izvor: Agencije