Hurkacz će za svaki as na Wimbledonu donirati 100 dolara Ukrajini

Hubert Hurkacz je jedan od najboljih servera u svijetu tenisa, a samo ove godine pogodio je već 452 neodbranjiva servisa.

Hubert Hurkacz je prošle godine stigao do polufinala u All England Clubu (EPA)

Sedmi nositelj na ovogodišnjem Wimbledonu i prošlogodišnji polufinalist u All England Clubu, poljski teniser Hubert Hurkacz odlučio je donirati 100 dolara za svaki as kojeg ostvari na ovogodišnjem turniru za pomoć Ukrajini, javlja Reuters.

Hurkacz je jedan od najboljih servera na Touru, ove je godine pogodio već 452 neodbranjiva servisa, a više od njega postigli su samo Amerikanci John Isner i Reilly Opelka.

Turnir u Wimbledonu, jedan od četiri Grand Slama, počeo je u ponedjeljak bez prisustva ruskih i bjeloruskih igrača zbog invazije na Ukrajinu što je izazvalo ogorčenje drugih tenisera i teniserki. Zabranu su osudili svi najbolji svjetski igrači, uključujući Novaka Ðokovića i Rafaela Nadala, a neki su i odustali.

Nema bodovanja na turniru

Zbog zabrane nastupa Rusima i Bjelorusima, ATP i WTA neće bodovati ovogodišnje izdanje turnira, jer smatraju da svi imaju jednako pravo učešća.

Iz All England Cluba su svoju odluku o zabrani pravdali tezom da je to „najodgovorniji mogući potez u sadašnjim okolnostima“.

Bez bodova, Wimbledon je postao samo vrlo bogata teniska egzibicija, s nagradnim fondom od 35 miliona funti, što nije zanemarivo. Titula na Wimbledonu donosi 2.000 bodova.

Izvor: Agencije