Odobrena prodaja Chelsea za 4,25 milijardi funti

Šef Chelseaja, Rus Roman Abramovič, stavio je klub na prodaju u martu nekoliko dana prije nego što je Velik Britanija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu pokrenute 24. februara.

Licenca Chelsea ističe 31. maja i klub je suočen s mogućnosti da prestane s radom ukoliko ga se ne proda ili licenca ne bude produžena (EPA)

Grupa koju vodi Todd Boehly, suvlasnik bejzbol momčadi Los Angeles Dodgers, iznijela je ponudu vrijednu 4,25 milijardi funti (5,2 milijarde dolara; 4,97 milijardi eura) za kupnju engleskog prvoligaša Chelsea, objavio je londonski klub, prenosi Hina.

“Očekuje se da će prodaja biti finalizirana krajem maja uz pribavljanje svih potrebnih regulatornih odobrenja”, stoji u saopćenju kluba objavljenom kasno u petak.

Šef Chelseaja, Rus Roman Abramovič, stavio je klub na prodaju u martu nekoliko dana prije nego što je Velika Britanija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu pokrenute 24. februara.

Inzistirao je da neće tražiti povrat kredita koje je klub uzeo tokom svoje 19-godišnje vladavine i da će sav prihod od prodaje ići žrtvama rata.

“Namjere gospodina Abramoviča u vezi s doniranjem prihoda od prodaje Chelseaja u dobrotvorne svrhe nisu se promijenile”, rekao je glasnogovornik u četvrtak.

Potrebno odobrenje Engleskog fudbalskog saveza

Nakon dugog postupka nadmetanja u kojem je sudjelovalo nekoliko grupa, njujorška banka Raine Group, koja nadzire prodaju, odabrala je upravo onu gospodina Boehlyja i njegovih partnera investitora.

“Chelsea Club može potvrditi da su dogovoreni uslovi za novu grupu vlasnika, na čelu s Toddom Boehlyjem, Clearlake Capitalom, Markom Walterom i Hansjoergom Wyssom, za preuzimanje kluba”, stoji u saopćenju iz Chelsea FC-a.

Licenca Chelsea ističe 31. maja i klub je suočen s mogućnosti da prestane s radom ukoliko ga se ne proda ili licenca ne bude produžena.

Prema postignutom dogovoru, novi vlasnici će platiti 2,5 milijarde funti za dionice kluba, a novac će ići na zamrznuti bankovni račun za donacije u dobrotvorne svrhe. Preostalih 1,75 milijardi funti namijenjeno je za ulaganje u engleskog prvoligaša.

Da bi preuzimanje bilo provedeno potrebno je odobrenje Engleskog fudbalskog saveza (FA) i britanske vlade.

Izvor: Agencije