Ljudska prava Katara u centru pažnje Kongresa FIFA-e

Predsjednica Norveške fudbalske asocijacije obrušila se na FIFA-u i Katar, dok su oni naglasak stavili na reformama rada u zemlji.

Kongres je održan dan uoči izvlačenja grupa završenice Svjetskog prvenstva 2022. godine (Al Jazeera)

Pitanja i brige oko katarskog tretmana migrantskih radnika pretvorili su se u centralne teme 72. Kongresa Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) u Dohi, dan uoči izvlačenja grupa završenice Svjetskog prvenstva 2022. godine, koje će se održati u zaljevskoj državi.

Ovo je bio prvi Kongres FIFA-e uživo od 2019. godine, pošto je pandemija onemogućila ta okupljanja, te ih pretvorila u online skupove.

Katarski tretman migrantskih radnika i ljudska prava u toj zemlji su u centru pažnje otkako je zaljevska zemlja dobila organizaciju SP-a 2022.

Katarski premijer šejk Khalid bin Khalifa bih Abdulaziz Al Thani je u uvodnom obraćanju Kongresu rekao da Katar „jedva čeka da ugosti svakoga“.

„Mi nećemo predstavljati samo svoju zemlju, već i arapski svijet, otvarajući prozor da bismo pomogli cijelom svijetu da vidi potencijal regije, u želji da izgradimo mostove između naše, i kulture svijeta“, rekao je Al Thani.

‘Protivnici su postali partneri’

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino naglasak je stavio na pokretanje „promjene koje su se desile u toj zemlji“.

“Ljudska prava, prava radnika, ništa se to ne bi desilo da SP nije dodijeljen Kataru“, rekao je Infantino.

Predsjednica Norveške fudbalske federacije Lise Klaveness obratila se Kongresu i dodjeljivanje SP-a Kataru ocijenila „neprihvatljivim“.

„Godine 2010., FIFA je dijelila svjetska prvenstva na neprihvatljiv način i sa neprihvatljivim posljedicama“, rekla je.

„Ljudska prava, jednakost, demokratija, temeljni interesi fudbala, ništa od toga nije bilo u početnih jedanaest sve nekoliko godina unatrag. Ljudska prava na teren su gurana samo kao zamjene, i to uglavnom zahvaljujući glasovima sa strane“, kazala je.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino istaknuo je da je Svjetsko prvenstvo bilo pokretač promjena u Kataru (Al Jazeera)

„FIFA se bavi ovim problemima, ali pred njima je još dug put. Za ozlijeđene radnike migrante ili porodice onih koji su poginuli tokom priprema za Svjetsko prvenstvo mora se pobrinuti. FIFA, svi mi, moramo poduzeti sve potrebne mjere za stvarno provođenje promjena.”

Nakon njenog govora uslijedile su primjedbe Hassana al-Thawadija, šefa Organizacionog komiteta SP-a u Kataru, koji je rekao da su reforme rada koje je Katar postigao “historijske” i da će događaj ostaviti “istinsko transformacijsko društveno, ljudsko, ekonomsko i ekološko nasljeđe”.

“Naši nekadašnji protivnici, koji su odvojili vrijeme i iskazali predanost kako bi razumjeli složenost na terenu, postali su naši partneri“, rekao je Al-Thawadi.

‘Katar će biti mjerilo’

“Naslijeđe se stvara dok ovo govorimo. Ubuduće, na nas će se gledati kao na mjerilo kako iskoristiti ovakve turnire za ostavštinu“.

„Ono što želimo reći je ono što ćemo i ponuditi – sigurno Svjetsko prvenstvo i dobrodošlicu za svakoga. A ovo je prilika za sve da sjednu zajedno i izgrade veze“.

Hassan al-Thawadi, šeg Organizacionog komiteta SP-a 2022 reforme rada u Kataru nazvao je historijskim (Al Jazeera)

U avgustu 2020., Katar je najavio historijske izmjene zakona o radu, uz ukidanje potrebe za NOC-om – dozvolom poslodavca za promjenu posla – za koje su aktivisti za prava rekli da veže radnika u zemlji s njegovim poslodavcem, što vodi ka zlostavljanju i izrabljivanju.

Ured za komunikacije Vlade Katara ranije je Al Jazeeri saopćio da je zemlja „napravila značajan napredak u reformama rada i da nastavlja raditi sa nevladinim organzacijama… da osigura da te reforme budu dalekosežne i učinkovite“.

Izvor: Al Jazeera