Beat Feuz je novi olimpijski pobjednik u spustu

Švicarac Beat Feuz je najbrže prošao olimpijskom stazom Yanqing ispred 41-godišnjeg Francuza Johana Clareya i Autrijanca Matthiasa Mayera.

Iako ima naslov svjetskog prvaka iz 2017. godine, posljednja četiri mala kristalna globusa Svjetskog kupa u spustu, kao i 16 pobjeda u toj disciplini, Beat Feuz je u Pekingu došao do uspjeha karijere (EPA)

Švicarski skijaš Beat Feuz novi je olimpijski pobjednik u spustu, javlja Hina.

Feuz je najbrže prošao stazom Yanqing ispred 41-godišnjeg Francuza Johana Clareya i Autrijanca Matthiasa Mayera.

Utrka, koja je na Zimskim olimpijskim igrama u nedjelju otkazana zbog vjetra, ovoga puta protekla je u vrlo dobrim uvjetima, sa sunčanom stazom bez imalo vjetra. Feuz je najbolje iskoristio te uvjete i slavio četiri dana prije svog 35. rođendana.

Švicarac je u Južnoj Koreji prije četiri godine bio srebrni u super-G utrci i brončani u spustu. Ima naslov svjetskog prvaka iz 2017. kod kuće, posljednja četiri mala kristalna globusa Svjetskog kupa u spustu, kao i ukupno 16 pobjeda u disciplini, no u Pekingu je došao do uspjeha karijere.

Clarey do medalje u 41-oj godini

Samo 10 stotinki zaostao je 41-godišnji Clarey, koji je time postao najstariji nositelj olimpijske medalje u alpskom skijanju, srušivši rekord Amerikanca Bode Millera, koji je imao 36 godina kada je osvojio super-G broncu u 2014. Olimpijski pobjednik iz 2014. Mayer zaostao samo 16 stotinki sekunde, što je bilo dovoljno za broncu.

Veliki favoriti za pobjedu nisu uspjeli doći do medalje – Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde završio je peti (+0.51), a Švicarac Marco Odermatt (+0.71) bio je sedmi.

Spuštaška utrka u Yanqing održala se na tri kilometra dugoj stazi s umjetnim snijegom, vijugajući između stijena i grmlja sušnog masiva, u zemlji koja nikada nije bila domaćin međunarodne utrke u alpskom skijanju.

Izvor: Agencije