Lionel Messi: Kratak pregled njegovih Svjetskih prvenstava i vrhunaca karijere

Nakon što je nadahnuo Argentinu na historijsku pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Kataru, osvrćemo se na njegovu slavnu karijeru.

Da li je Messi najbolji nogometaš svih vremena? (Al Jazeera)

Lionel Messi je konačno osvojio Svjetsko prvenstvo.

Napadač više od 18 godina oduševljava ljubitelje nogometa svojim blistavim, elegantnim tipom nogometa, osvojivši tokom tog perioda više od 10 naslova La Lige i četiri Lige prvaka.

Donosimo osvrt na nastup Argentinca na Svjetskom prvenstvu 2022. i na njegovu karijeru prije toga.

Messijevo Svjetsko prvenstvo 2022: Od katastrofe do trijumfa

Prije osam godina, Messi je bio blizu osvajanja Svjetskog prvenstva, odvukavši svoju ekipu do finala u Brazilu, samo da bi izgubio od Njemačke u produžecima.

Messi je stigao do finala Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. (Reuters)

Na početku ovog Svjetskog prvenstva, činilo se da mu je u kartama još jedna kampanja bez trofeja kada je Saudijska Arabija uzvratila na Messijev gol kojim je njegov tim poveo i pobijedila Južnoamerikance 2:1 u prvom od mnogih preokreta na turniru.

Od tada, Argentini je poraslo samopouzdanje, a Messi je potpuno očekivano postao njihov ključni igrač. Veteran je vratio godine unazad i bio u nezaustavljivoj formi sa sedam golova na turniru – jednim manje od francuskog napadača Kyliana Mbappea, koji je osvojio Zlatnu kopačku.

Osam godina nakon poraza u finalu Svjetskog prvenstva, Messi je vodio svoju ekipu do pobjede u Kataru (Al Jazeera)

U finalu je još jednom bio ključan u trijumfu svoje ekipe, postigavši dva gola i realiziravši penal u raspucavanju jedanaesteraca.

Ovaj 35-godišnji Argentinac također je na vrhu ljestvice asistenata s tri asistencije uz Harryja Kanea (Engleska), Antoinea Griezmanna (Francuska) i Bruna Fernandesa (Portugal).

Kakav je bio Messi u usporedbi s ostalim zvijezdama Svjetskog prvenstva?

Za mnoge je pitanje – ko je najveći igrač svih vremena, Messi ili njegov dugogodišnji rival i peterostruki osvajač Zlatne lopte Cristiano Ronaldo – konačno odlučeno.

Portugalska superzvijezda, koji nikada nije osvojio turnir, bio je na klupi za rezervne igrače u utakmicama svoje ekipe protiv Švicarske i Maroka nakon što je postigao gol na petom uzastopnom Svjetskom prvenstvu.

Cristiano Ronaldo je puno vremena proveo na klupi za rezervne igrače svoje reprezentacije (Al Jazeera)

Bio je to antiklimatski izlaz za 37-godišnjaka, koji je gotovo sigurno odigrao svoj posljednje Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Postojala su velika očekivanja od Messijevog suigrača iz Paris St Germaina Neymara. Napadač je povremeno blistao, postigao je dva gola, ali su ga mučile i povrede na početku turnira i u konačnici Brazil nije mogao učiniti dovoljno da pobijedi discipliniranu hrvatsku ekipu i ispao je u četvrtfinalnoj fazi.

Neymar i njegov brazilski tim dobili su tri i izgubili dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu 2022. (AFP)

Kylian Mbappe, još jedna superzvijezda PSG-a, odigrao je odlično na turniru na kojem je završio kao vodeći strijelac. Francuz je u finalu postigao hat-trick te je s osam golova na vrhu ljestvice.

Koji su vrhunci Messija u dresu Argentine?

Messi je debitirao na međunarodnoj sceni 2005. nakon što je te godine osvojio FIFA-no Svjetsko prvenstvo za mlade. Na Svjetskom prvenstvu 2006. postao je najmlađi argentinski igrač koji je igrao i postigao golove.

Od tada se pridružio svom sunarodnjaku Diegu Maradoni kao nogometna ikona u zemlji i inostranstvu.

Nastupi za reprezentaciju: 172

Golovi za reprezentaciju: 98

Nastupi na Svjetskom prvenstvu: 5

Odigrane utakmice na Svjetskom prvenstvu: 26 (sada je igrač s najviše nastupa na Svjetskom prvenstvu)

Golovi na Svjetskom prvenstvu: 13 (rekord za Argentinu)

Finala Svjetskog prvenstva: 2 (2014, 2022.)

Golovi na Svjetskom prvenstvu 2022: 7

Asistencije za Svjetskom prvenstvu 2022: 3 (Messi je jedini igrač koji je upisao asistenciju na pet Svjetskih prvenstava)

Nagrade za najboljeg igrača utakmice na Svjetskom prvenstvu 2022: 5 (ukupno 11 na svjetskim prvenstvima, više od bilo kojeg drugog igrača)

Ostala međunarodna priznanja: Copa America (2021.), prvak CONMEBOL–UEFA Kupa (2022.), Ljetne olimpijske igre (2008.), FIFA Svjetsko prvenstvo za mlade (2005.)

Koja je individualna priznanja osvojio Messi?

Zlatna lopta: 7

Zlatna lopta Svjetskog prvenstva: 2

FIFA-in igrač godine: 1

Najbolji FIFA-in nogometaš: 1

Evropska zlatna kopačka: 6

Zlatna lopta FIFA-inog Svjetskog klupskog prvenstva: 2

Laureusov svjetski sportista godine: 1

Nogometaš godine u Argentini: 14

Šta je Messi postigao na klupskom nivou?

Messi se pridružio Barceloninoj omladinskoj akademiji kada je imao 13 godina i proveo je veći dio svoje profesionalne karijere u katalonskom klubu.

On je najbolji strijelac Barcelone i upisao je najviše nastupa za klub, sa 672 gola u 778 utakmica u svim natjecanjima.

Messi je u Barceloni osvojio 35 trofeja, uključujući 10 naslova La Lige, četiri trofeja Lige prvaka, tri UEFA Superkupa, sedam kruna Copa del Rey i tri FIFA-na Svjetska klupska prvenstva.

Messi je 2021. godine prešao u francuski klub PSG, gdje je u 53 nastupa postigao 23 gola i upisao 29 asistencija. Osvojio je titulu Ligue 1 s klubom u sezoni 2021-22 i francuski Superkup u julu 2022.

Izvor: Al Jazeera i agencije