Svjetsko prvenstvo 1986: Čarolije Maradone u Meksiku

Argentinski as predvodio je svoju reprezentaciju na putu do druge titule, pritom u četvrtfinalu postigavši gol koji je kasnije nazvan ‘Božja ruka’.

Diego Maradona odigrao je svaku minutu Svjetskog prvenstva 1986, te postigao pet golova i zabilježio isto toliko asistencija

Domaćin: Meksiko

Ekipa: 24

Format: Grupna faza, nokaut faza

Utakmica: 52

Golova: 132

Prvak: Argentina

Viceprvak: Zapadna Njemačka

Zlatna kopačka: Gary Lineker (Engleska)

Pozadina

Meksiko je postao prva zemlja koja je drugi put organizirala Svjetsko prvenstvo, nakon što je Kolumbija, koja je na početku izabrana za domaćina, odlučila odustati od organizacije četiri godine prije turnira, navodeći razloge finansijske prirode.

Uskočili su Kanada, SAD i Meksiko, a FIFA je odlučila da domaćin bude Meksiko.

Kako se popularnost turnira globalno pojačala, broj ekipe koje su učestvovale u kvalifikacijama poastao je na 121. Africi i Aziji data su još dva mjesta na završnici, dok je Evropa imala 14, a Južna Amerika četiri.

Kanada, Danska i Irak debitirali su na SP.

Diego Maradona, kojem je bilo 25 godina, vodio je selekciju Argentine i odigrao svaku minutu Svjetskog prvenstva, te postigao pet golova i zabilježio isto toliko asistencija.

Danska je imala izvanredan debi. Dobila je sva tri meča u grupnoj fai, ali je u drugom krugu ispala u susretu protiv Španije.

U drugoj rundi ispali su i aktuelni prvaci Italijani, koje je u drugoj rundi izbacila Francuska.

Francuzi su, baš kao i Belgija i Beksiko u četvrtfinale došli nakon izvođenja penala.

Četvrto četvrtfinale između Argentine i Engleske nije odlučeno nakon 90 minuta igre, ali uzbuđenja su bila na maksimumu. Maradona je postigao prvi gol, činilo se, glavom, a kasnije se ispostavilo da je pritom upotrijebio i ruku, pa je taj čuveni gol dobio naziv „Božja ruka“,

Drugi pogodak, proglašen golom stoljeća, Maradona je postigao tako što je trčao sa svoje polovine igrališta i predriblao pet engleskih fudbalera, a potom savladao i golmana. To je bila velika pobjeda Argentine, naročito zbog svježih sjećanja na Foklendski rat 1982. između dvije zemlje.

Argentina je u finalu igrala sa Zapadnom Njemačkom i činilo se da je nakon vodstva od 2:0 pobjeda osigurana. No, Nijemci su se vratili. Šest minuta prije kraja, Maradona je stvorio savršenu priliku za Jorgea Burruchagu, koji je postigao gol i Argentini donio drugu titulu prvaka svijeta.

Dobre strane

Maestralan nastup Diega Maradone.

Debitantski nastup Kanade, Danske i Iraka.

Rađanje „meksičkog talasa“.

Loše strane

Kontroverze oko izbora domaćina.

Izvor: Al Jazeera