Kontroverze i šokovi na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 1934. godine

Italija je izabrana za domaćina, ali se njena reprezentacija za učešće morala izboriti kroz kvalifikacije.

Selekcija Italije bila je pobjednik drugog izdanja SP-a (Getty)

Domaćin: Italija

Ekipa: 16

Format: Osmina finala, četvrtfinale, polufunale i finale

Utakmica: 17

Golova: 70

Pobjednik: Italija

Drugo mjesto: Čehoslovačka

Zlatna kopačka: Oldrich Nejedly

Pozadina

Nakon što je četiri godine ranije u Urugvaju postavljen kamen temeljac, FIFA je odlučila da se drugo izdanje SP-a organizira u Evropi.

Italija je izabrana za domaćina, ali se njena reprezentacija za učešće morala izboriti kroz kvalifikacije, kao jedina selekcija do sada koja je to morala uraditi.

Italija je u kvalifikacijama igrala sa još 32 selekcije, od kojih se 16 kvalificiralo za završni turnir.

U još jednom prvom i jedinom slučaju na Svjetskom prvenstvu, aktuelni prvak Urugvaj povukao se s turnira iz protesta protiv odsutnosti većine evropskih momčadi sa Svjetskog prvenstva 1930. godine kojem je bio domaćin.

Argentina i Brazil bile su jedine južnoameričke reprezetacije koje su se plasirale na završni turnir, ali se nisu uspjele probiti u četvrtfinale, pa je takmičenje, kako se ispostavilo, bilo evropsko nadmetanje.

Utakmice su se igrale širom Italije, a finale se igralo u Rimu.

Neizvjesno finale ušlo je u produžetak, gdje je tadašnja zvijezda Angelo Schiavio postigao gol koji je domaćinu Italiji donio trofej.

Uspjesi

Zahvaljujući popularnosti prvog SP-a, FIFA je odlučno reagovala kako bi organizovala drugo izdanje i privukla velika evropska imena.

Struktura kvalifikacija, razmještanje utakmica na različite lokacije i utakmica za treće mjesto, neki su od koraka koje je FIFA nastavila slijediti i u budućnosti.

Po prvi put, utakmice su prenošene na radiju u 12 od 16 zemalja koje su učestvovale.

Luis Monti, koji je bio član reprezentacije Argenitne koja je 1930. osvojila drugo mjesto, osvojio je titulu sa Italijom, čiji je član postao u međuvremenu. On je jedini fudbaler koji je u finalima SP-a igrao za dvije različite selekcije.

Loša strana turnira

Protiv italijanskog lidera i njegove stranke postojale su optužbe za korupciju i korištenje utjecaja za favoriziranje zemlje domaćina.

Četvrtfinalni meč između Italije i Španije obilježili su tuča na terenu, kontroverze i odgađanja. Na kraju, odlučeno je da se ponovi.

Izvor: Al Jazeera