SP 1930: Šta se dešavalo na prvom Mundijalu?

Ekonomska depresija, manjak interesa za profesionalni globalni turnir i duga putovanja do Južne Amerike doveli su do toga da najjače nogometne evropske nacije odbiju učestvovati.

Urugvaj je u finalu savladao Argentinu 4:2 i opravdao ulogu najvećeg favorita (Hulton Picture Library / Allsport)

Domaćin: Urugvaj
Timova: 13
Format: Grupna faza, polufinale, finale
Mečeva: 18
Golova: 70
Prvak: Urugvaj
Drugo mjesto: Argentina
Zlatna kopačka: Guillermo Stabile (Argentina)

Sažetak

Od svog nastanka 1904. godine, Svjetska nogometna asocijacija FIFA polagala je prava na organiziranje svjetskog prvenstva, no trebalo je 26 godina proći do organizacije prvog planetarnog turnira.

Ekonomska depresija, manjak interesa za profesionalni globalni turnir i duga putovanja do Južne Amerike doveli su do toga da najjače nogometne evropske nacije odbiju učestvovati na prvom Mundijalu.

Na prvom Svjetskom prvenstvu, na koji su bile pozvane sve članice da učestvuju bez kvalifikacija, sedam od 13 učesnika bili su sa američkih kontinenata.

Belgija, Francuska, Rumunija i Jugoslavija nagovoreni su da učestvuju tek dva mjeseca prije takmičenja. Sve četiri selekcije su stigle u Montevideo, grad domaćin turnira, na istom brodu i propustile ključni period treniranja zbog prekoatlantskog putovanja.

Sa dvije uzastopne titule olimpijskog prvaka, te uz činjenicu da je domaćin, Urugvaj je bio najveći favorit za osvajanje prve titule šampiona svijeta i to je opravdao tako što nije poražen tokom cijelog turnira.

Finale je donijelo usijanu atmosferu i sukob između domaćina i Argentine – i na terenu i van njega. Hiljade argentinskih navijača stigle su u urugvajsku prijestolnicu brodovima i na ulazima u stadionu su pretraživani za oružje.

Urugvaj je poveo sa 1:0, potom gubio 1:2 na poluvremenu, da bi u nastavku postigao još tri gola i do pehara došao rezultatom 4:2.

Pozitivne strane

Nakon više od 20 godina vođenja svjetskih globalnih operacija, FIFA je dovela 13 nacionalnih selekcija na jedno mjesto, uprkos ekonomskim, političkim i logističkim problemima.

Učešće nogometaša na profesionalnom turniru dovelo je do uzdizanja i priznanja sporta širom svijeta. Poslodavci su bili nagnani da vrate poslove igračima nakon turnira.

Sam turnir doveo je nekoliko manje poznatih nogometnih nacija na svjetsku scenu, poput SAD-a i Jugoslavije koji su došli do polufinala.

Deseci hiljada navijača su popunjavali stadione, a utakmice su privlačile pažnju širom svijeta.

Prvi hattrick (tri gola u jednom meču) na Svjetskom prvenstvu zabilježio je Guillermo Stabile.

Negativnosti

Elitne evropske nacije odbile su učestvovati i tako ukinule svojim igračima šansu da pokažu talent na svjetskoj sceni.

Također, i navijači nisu vidjeli igrače koji su tada bili među najboljim na „Starom kontinentu“.

Prije finala, domaći navijači prijetili su igračima i navijačima Argentine. Neki gostujući navijači žalili su se na napade i zlostavljanje od urugvajskih domaćina tokom finala.

To je dovelo do napada i vandalizacije Ambasade Urugvaja u Argentini i pada odnosa dvije države.

Izvor: Al Jazeera