Zabranjena vuvuzela vratila se s Afričkim kupom nacija

FIFA je zabranila instrument na Svjetskim prvenstvima, a UEFA na svojim takmičenjima uključujući Ligu prvaka, Evropsko prvenstvo i Evropa ligu.

Kad se svira u masi, vuvuzela zvuči kao slon ili pčela i stvara zaglušujuću buku od 135 decibela (Anadolija)

Vuvuzela, nepopularni plastični rog, zabranjen ranijih godina zbog iritantnog zvuka koji pravi kada se puše u njega, na fudbalske stadione se vraća s Afričkim kupom nacija 2021 u Kamerunu.

Vuvuzela je duga 61 centimetar i teži oko 100 grama, nema tipki niti otvora za toniranje. Kad se svira u masi, vuvuzela zvuči kao slon ili pčela i stvara zaglušujuću buku od 135 decibela, piše Anadolija.

Instrument, koji je pažnju šire javnosti privukao na FIFA Kupu konfederacija 2009. godine i Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici, uznemiravao je pojedine navijače i igrače.

Zabrane FIFA-e i UEFA-e

Vuvuzela nije bila zabranjena na Svjetskom prvenstvu 2010, ali je zbog pritisaka globalne zajednice, FIFA zabranila instrument na takmičenjima Svjetskog prvenstva 2014, 2018. i 2022. godine.

UEFA je također zabranila instrument na svojim takmičenjima uključujući Ligu prvaka, Evropsko prvenstvo i Evropa ligu.

Pojedine lokalne vlasti su zabranile prodaju vuvuzela ističući da su štetne po ljudsko zdravlje. Ipak, pojedini fanovi vole vuvuzele i smatraju ih svestranim instrumentom. “S vuvuzelama podržavamo naše timove i zastrašujemo protivnike”, smatra kamerunski navijač Mussa Bouba.

Slično mišljenje ima i navijač Adamou Ngo: “Mi ujedinjujemo naš tim vuvuzelama”.

Izvor: Agencije