Bjeloruska olimpijka za Al Jazeeru: Završila bih u ludnici, ili u zatvoru

Kristina Timanovskaja ispričala je zašto je stavila medalju na aukciju i opisala dešavanja iz Tokija.

Rekli su da će me poslati kući, da moram reći da sam povrijeđena i da budem tiha kako ne bih bila kažnjena, rekla je Kristina Timanovskaja (Reuters)

U Intervjuu za Al Jazeeru, bjeloruska olimpijka Kristina Timanovskaja, jedno od imena koja su obilježila nedavno završene Olimpijske igre u Tokiju, rekla je da je stavila na aukciju jednu od svojih medalja, kako bi podržala bjeloruske sportiste, te se prisjetila dešavanja iz Japana, iz kojeg je pobjegla u Poljsku kako bi izbjegla povratak u Bjelorusiju.

„Odlučila sam staviti jednu medalju na akciju da bih poogla sportistima kojima treba bilo kakva vrsta podrške. Novac će ići (bjeloruskoj) Fondaciji za sportsku solidarnost. Zauzvrat, fondacija će pomoći sportistima u organizaciji natjecanja“, rekla je 24-godišnja sprinterica Al Jazeerinoj podcast emisiji The Take.

Timanovskaja se u centru pažnje našla 1. augusta, kada je odbila naređenje svog tima da se ukrca u avion za Bjelorusiju, navodeći da strahuje za sigurnost u domovini. Bjelorusiji zvaničnici tvrde da pati od psihičkih pronlema, što ona negira.

„Da sam se vratila u Bjelorusiju, mogle su se desiti dvije stvari. Ili bi me poslali u ludnicu ili u zatvor“, rekla je Al Jazeeri.

Medalja s početnom cijenom od 21.000 dolara

Ova sportistkinja pripremala se za nastup u utrci na 200 metara, no, zbog cijelog slučaja nije učestvovala na Igrama.

Njena srebrna medalja, koju je osvojila na Evropskim igrama 2019. u Minsku kao članica bjeloruske štafete, ide na aukciju na eBayu, sa početnom cijenom od 21.000 dolara.

Timanovskaja tvrdi da su treneri u Tokiju od nje tražili da nastupi u dodatnoj utrci, štafeti 4 x 400 metara, jer su ostali atletičari otpali iz konkurencije.

„Kada sam željela pričati o tome, treneri su me jednostavno ignorisali. U tom trenutku sam osjetila potpuno nepoštovanje prema meni i mom radu. Emocije su me preplavile i progovorila sam o tome na Instagramu“, priča.

„Onda su oni došli u moju sobu i rekli mi da imaju naređenje da me uklone sa Igara i da neću nastupiti u utrci na 200 metara. Rekli su da će me poslati kući, da moram reći da sam povrijeđena i da budem tiha kako ne bih bila kažnjena“, dodala je.

Ono što je uslijedilo je užasavajući i konfuzan put.

„Tog dana, prvi trener mi je došao i rekao da imam 40 minuta sa spakujem stvari i krenem kući. Razgovarala sam sa članovima porodice i bakom“, priča.

Promijenila odluku na aerodromu

Njena baka je, tvrdi, bila u Bjelorusiji.

„Moja baka je u tom trenutku gledala televiziju i vidjela je šta pričaju o meni, da imam psiholoških problema i tako dalje. Ipak, odlučila sam da ću se vratiti u Minsk“, rekla je.

No, na putu za aerodrom, predomislila se.

„Kada sam izašla iz automobila…, baka me nazvala i rekla da ne smijem doći jer tamo nije sigurno za mene. Upozorila me na ono što bi me čekalo kod kuće“.

Na tokijskom aerodromu Haneda, Timanovskaja je uspjela razgovarati sa japanskom policijom koristeći aplikaciju za prevođenje na telefonu. Izmakla je bjeloruskim zvaničnicima i nije se ukrcala u avion.

Nakon što je tražila zaštitu japanske policije, kasnije je otišla u poljsku ambasadu, koja joj je dala humanitarnu vizu.

„Sada sam u Poljskoj. Ovdje sam potpuno sigurna. Moj suprug je sa mnom i ova zemlja radi sve što može da tu nastavim svoju karijeru“, dodala je.

Izvor: Al Jazeera