OI: Zlatne medalje Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu i Sloveniji

Zlato Matee Jelić je najveći uspjeh za hrvatski tekvando na olimpijskim igrama.

Jelić je u finalu uspješnija bila od Britanke Williams sa 25:21 (EPA)

Srbijanska reprezentativka u tekvondou Milica Mandić osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, nakon što je u finalu kategorije preko 67 kilograma savladala Korejku Da-bin Lee 10:7.

Mandić je stigla do drugog zlata u karijeri, nakon što je bila najbolja u Londonu 2012. godine, prenosi Tanjug.

Prethodno, Mandić je u polufinalu savladala mladu Francuskinju Altheu Laurin (7:5), u četvrtfinalu je bila bolja od Poljakinje Aleksandre Kowalczuk (11:4), dok je na startu pobijedila Faiht Ogallo iz Kenije (13:0).

Srbijanska prvakinja upisala se zlatnim slovima u historiju i na veličanstven način završila karijeru, s obzirom na to da je najavila da će se poslije Igara u Tokiju povući iz aktivnog bavljenja sportom.

Najveći uspjeh

Hrvatska tekvondašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju, a u finalu je uspješnija bila od Britanke Lauren Williams sa 25:21, prenosi Hina.

U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13:13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17:13. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21:15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela doći do preokreta i kolosalnog uspjeha.

Bio je to dvoboj dviju posljednjih europskih prvakinja u ovoj kategoriji, aktuelne Jelić iz Sofije u aprilu ove godine i Williams iz Kazana 2018.

Zlato Jelić je najveći uspjeh za hrvatski tekvando na olimpijskim igrama. Prije nje bronze su osvajale Sandra Šarić i Martina Zubčić u Pekingu 2008., Lucija Zaninović u Londonu 2012. i Toni Kanaet ranije u ponedjeljak u Tokiju.

U borbi za bronzanu medalju Kanaet je svladao Uzbekistanca Nikitu Rafaloviča sa 24:18.

Novo zlato za Kosovo

Gjakova: Za Kosovo je ovo treće olimpijsko zlato u historiji i to treće u džudu (EPA)

Nakon Distrie Krasniqi, zlatnu medalju za Kosovo na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je još jedna džudašica – Nora Gjakova slavila je u kategoriji do 57 kilograma.

Za Kosovo je ovo treće olimpijsko zlato u historiji i to treće u džudu.

Prije pet godina u Rio de Janeiru je slavila Majlinda Kelmendi u kategoriji do 52 kg, prije dva dana i Distria Krasniqi u kategoriji do 48 kilograma, a danas i Nora Gjakova u kategoriji do 57 kg.

Bronzana s posljednjeg SP-a je do olimpijskog zlata stigla nakon što je njena suparnica u finalu Francuskinja Sarah Leonie Cysique diskvalificirana nakon samo 2:45 minute borbe zbog pokušaja napada glavom.

Kanađanka Jessica Kimklait i Japanka Tsukasa Yoshida osvojile su brončane medalje.

Slovenski zlatni kanu

Savšek ima i naslov svjetskog prvaka iz Paua 2017. te još tri srebra sa svjetskih prvenstava (EPA)

Slovenac Benjamin Savšek (34) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u kanuu na divljim vodama u disciplini slalom, on je sjajno odvezao finalnu utrku i slavio sa 3.71 sekundom ispred srebrnog Čeha Lukaša Rohana, odnosno 5.45 sekundi ispred bronzanog Nijemca Siderisa Tasiadisa.

Iskusni je Ljubljančanin u Tokiju u pravom trenutku odvezao svoju najbolju utrku te na svojim trećim Igrama stigao do prvog odličja i to odmah zlatnog. Prije pet godina u Rio de Janeiru je bio šesti, a prije devet u Londonu osmi.

Savšek ima i naslov svjetskog prvaka iz Paua 2017. te još tri srebra sa svjetskih prvenstava.

Najbolji iz polufinala i srebrni iz Rija, Slovak Matej Benuš završio je na šestoj poziciji.

Izvor: Agencije