EURO: Engleskoj veliki derbi na Wembleyju protiv Njemačke

‘Gordi Albion’ će u četvrtfinalu igrati protiv Ukrajine koja je večeras, nakon produžetaka, eliminirala Švedsku.

Kane slavi drugi pogodak Engleske (EPA)

Nogometnoj reprezentaciji Engleske pripao je današnji veliki derbi u osmini finala Evropskog prvenstva protiv Njemačke. Englezima će naredni rival, u četvrtfinalu EURO-a, biti Ukrajina koja je večeras izbacila Švedsku nakon produžetka.

„Gordi Albion“ je na londonskom Wembleyju slavio sa 2:0 i tako izborio mjesto među osam najboljih selekcija “Starog kontinenta”.

Gol i kiks Sterlinga

Mreže su mirovale sve do 75. minute kada je golmana „Elfa“ savladao Raheem Sterling na asistenciju Lukea Shawa.

Nekoliko minuta kasnije, Sterling je umalo „pomogao“ Nijemcima da dođu do poravnanja. Loš upućen pas igrača Engleske presreo je Kai Havertz, uposlio Thomasa Muellera koji je protrčao englesku odbranu ali nije uspio savladati čuvara engleske mreže Jordana Pickforda.

Napadač Engleske Harry Kane riješio je pitanje pobjednika u 86. minuti kada je ubačenu loptu Jacka Grealisha skrenuo u Neuerovu mrežu za 2:0.

Drama u Glasgowu

U posljednjem susretu osmine finala EURO-a 2020. Ukrajina je u Glasgowu nakon produžetaka pobijedila Švedsku sa 2:1 i to pogotkom u sudijskoj nadoknadi.

Ukrajinci su poveli u 27. minuti golom Oleksandra Zinčenka, a izjednačio je Emil Forsberg u 43. minuti svojim četvrtim golom na ovom prvenstvu.

Kako više nije bilo golova susret je ušao u produžetke, a u 99. minuti Švedska je ostala s igračem manje. Danielson je prvo dobio žuti karton zbog oštrog prekršaja nad Besedinom, no Orsato je pogledao snimku i dao crveni karton švedskom odbrambenom igraču.

Kada se činilo kako će se gledati izvođenje jedanaesteraca, Ukrajina je došla do 2:1. Zinčenko je sjajno ubacio, a Davbik glavom poslao loptu u Olsenovu mreži za pobjedu.

Poznati četvrtfinalni parovi

Utakmicom u Glasgowu su kompletirani parovi četvrtfinala EURO-a, a sastaju se:

Švicarska – Španija (2. juli, 18 sati)
Belgija – Italija (2. juli, 21 sat)
Češka – Danska (3. juli, 18 sati)
Ukrajina – Engleska (3. juli, 21 sat).

Izvor: Al Jazeera i agencije