Eriksen i Muamba su imali sreće, Foe, Puerta, Pamić i Turina nisu

Slike veznjaka milanskog Intera koji se iznenada srušio na travnjak pobudile strah od najgoreg i podsjetile na tragedije koje su se dogodile na nogometnim terenima posljednjih godina.

Danski nogometni savez (DBU) je objavio kako je Eriksen budan i stabilan i kako prolazi testove u glavnoj bolnici u Kopenhagenu (Reuters)

Danska i nogometna Evropa plašili su se najgoreg. Lopta se prestala vrtjeti na EURO-u u 43. minuti utakmice između Danske i Finske kada se Christian Eriksen srušio na teren, a liječnici ga počeli oživljavati.

Nakon dugog razdoblja zabrinutosti i neizvjesnosti, vijesti o njegovom zdravstvenom stanju bile su umirujuće. Još nije jasno zbog čega se Eriksen srušio, no u jednom trenutku se vidjelo kako ga ljekari oživljavaju, prenosi Hina.

Danski nogometni savez (DBU) je objavio kako je Eriksen budan i stabilan i kako prolazi testove u glavnoj bolnici u Kopenhagenu.

“Razgovarao sam s njegovim ocem, Christian je izvan opasnosti. Svjestan je i može govoriti”, rekao je njegov agent Martin Schoots na nizozemskom kanalu NOS.

Tragedije na nogometnim terenima

Ova je vijest umirila cijelu Evropu jer su slike veznjaka milanskog Intera koji se iznenada srušio na travnjak pobudile strah od najgoreg i podsjetile na tragedije koje su se dogodile na nogometnim terenima posljednjih godina, poput smrti Kamerunca Marca-Viviena Foea za vrijeme utakmice Kupa konfederacija 2003. godine u Lyonu. Foe se srušio za vrijeme utakmice, a potom preminuo u bolnici. Obdukcijom je ustanovljeno da je patio od srčane mane.

Snažno je odjeknula i smrt mađarskog reprezentativca i člana Benfice Miklosa Fehera (24) koji je preminuo u januaru 2004. za vrijeme utakmice protiv Vitorije Setubal. Jedan od prvih igrača koji je nesretnom Feheru priskočio u pomoć bio je hrvatski napadač Tomislav Šokota, tada član Benfice, međutim Feheru nije bilo pomoći. U sjećanje na Fehera, Benfica je umirovila broj 29 koji je Mađar nosio na svom dresu dok je igrao u klubu.

U augustu 2007. život je izgubio i mladi nogometaš Seville Antonia Puerte. Imao je svega 22 godine kada je preminuo nakon srčanog udara na utakmici protiv Getafea. Puerta se srušio na teren u 35. minuti i premda se pridigao i napustio teren u svlačionici je dobio još jedan srčani udar. Preminuo je tri dana kasnije.

U junu 2017. 30-godišnji veznjak i nekadašnji nogometaš engleskog Newcastlea, Cheik Tiote iznenada je preminuo nakon što se srušio tokom treninga u Pekingu.

U aprilu 2012. za vrijeme utakmice druge talijanske lige Livorno – Pescara preminuo je 25-godišnji veznjak Livorna Piermario Morosini. Nakon obdukcije je utvrđeno kako je smrt uzrokovala urođena srčana mana.

Srčani udar bio je uzrok smrti i mladog Nigerijca Chinonso Ihelwere Henryja, člana rumunskog kluba Delta Tulcea koji je preminuo u aprilu 2011. za vrijeme utakmice protiv Balotestija.

U augustu 2009. na pripremama u Italiji preminuo je kapiten Espanyola Daniel Jarque (26). Jarqueu je srce otkazalo tokom telefonskog razgovora s djevojkom.

Nažalost, smrtnih slučajeva je bilo i u Hrvatskoj. Prije osam godine hrvatsku nogometnu javnost je šokirala vijest o smrti Ivana Turine. Bivši golman Dinama preminuo je u 33. godini života, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je u stanu u Stockholmu, u kojem je od 2010. godine igrao za AIK. Svega nekoliko mjeseci kasnije od posljedica srčanog udara umro je i nogometaš Istre 1961 Alen Pamić (24), sin trenera Igora Pamića.

Oporavak Muambe “medicinsko čudo”

Jedan od rijetkih koji je imao sreće bio je veznjak Boltona Fabrice Muamba. Mladi nogometaš preživio je srčani udar tokom utakmice protiv Tottenhama.

Ljekari su tek nakon 78 minuta uspjeli ponovo pokrenuti njegovo srce. Stručnjaci su njegov oporavak nazvali ‘medicinskim čudom’, ali on više nije mogao igrati nogomet.

U aprilu ove godine predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, i predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. Dragan Primorac, predstavili su “Hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša analizom ciljanih gena i pripadajućih mutacija povezanim sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša”, koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu Frontiers in Medicine.

“Prevencija iznenadne srčane smrti golemi je izazov u medicini. Ovim pitanjem se bave mnogi, no niti jedna medicinska disciplina sama za sebe ne može dati odgovore na sva pitanja vezano uz iznenadnu srčanu smrt sportaša. Cilj tima kojeg je okupila Zdravstvena komisija HNS-a, tijekom zajedničkog projekta utvrditi koliko i kako genetika, posebice kod predisponiranih sportaša može pomoći u prevenciji iznenadne srčane smrti sportaša,” kazao je tada prof. dr. Dragan Primorac.

S objavljenim “hrvatskim modelom“ koji uključuje analizu do sada najvećeg broja gena povezanih s iznenadnom srčanom smrti nogometaša, posno u igrača iz rizičnih grupa predsjednik HNS-a Davor Šuker upoznao je čelnike Fife i Uefe, Giannija Infantina i Aleksandera Čeferina.

Iznenadna srčana smrt je vodeći uzrok smrti kod sportista i ovaj projekat predstavlja značajan iskorak u pokušaju prevencije ovakvih nenadanih i tragičnih događaja koji ostavljaju dubok trag u svakom društvu, kazano je tada.

Izvor: Agencije