Održan žrijeb grupa za rukometno EP 2022.

Slovenci, Makedonci i Crnogorci u jednoj, Hrvatska i Srbija u drugoj grupi, Bosna i Hercegovina bez balkanskih protivnika na startu.

Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30. januara naredne godine u Mađarskoj i Slovačkoj (EHF)

Na žrijebu grupne faze u Budimpešti, muške rukometne reprezentacije doznale su u četvrtak imena protivnika na Evropskom prvenstvu, koje će biti održano od 13. do 30. januara naredne godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Čak tri balkanske reprezentacije našle su se u grupi A (Debrecen) – Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, a četvrti tim je Danska.

Rukometaši dvije selekcije će prvi dio turnira igrati u grupi C, kojoj je domaćin Szeged – već na samom startu su rivali Hrvatska i Srbija, uz Francusku i Ukrajinu.

Šesta preostala selekcija Zapadnog Balkana, reprezentacija Bosne i Hercegovine, nalazi se u grupi E, čiji će se mečevi igrati u slovačkoj prijestolnici Bratislavi.

Uz Bosnu i Hercegovinu, ovu grupu još čine Španija, Švedska i Češka.

Format takmičenja

U borbu za naslov najboljeg na Starom kontinentu krenut će 24 reprezentacije raspoređene u šest grupa, a utakmice će se igrati u Szegedu, Debrecenu, Budimpešti, Bratislavi i Košicama.

Po dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest grupa prvog kruga plasirat će se u drugi krug, u kojem će se u jednu grupu spojiti reprezentacije iz A, B i C grupe, a u drugu iz D, E i F.

Utakmice drugog kruga bit će odigrane u Budimpešti i Bratislavi.

Prve dvije reprezentacije iz svake od tih grupa plasirat će se u polufinale, dok će trećeplasirane ekipe igrati utakmicu za peto mjesto.

Polufinala su na rasporedu 28. janaura, a finale i utakmica za treće mjesto 30. januara.

Grupe

Grupa A (Debrecen): Slovenija, Danska, Sj. Makedonija, Crna Gora

Grupa B (Budimpešta): Portugal, Mađarska, Island, Holandija

Grupa C (Szeged): Hrvatska, Srbija, Francuska, Ukrajina

Grupa D (Bratislava): Njemačka, Austrija, Bjelorusija, Poljska

Grupa E (Bratislava): Španija, Švedska, Češka, Bosna i Hercegovina

Grupa F (Košice): Norveška, Rusija, Slovačka, Litvanija

Izvor: Agencije