Navijači s ulaznicama za EURO bez viza u Rusiju

Zvaničnici turnira i učesnici morat će poštivati sigurnosna pravila i imati negativan test na COVID-19.

U Sankt Peterburgu igrat će se utakmice grupa B i E te jedno četvrtfinale (EPA)

Rusija će dopustiti stranim navijačima koji kupe ulaznice za utakmice ovogodišnjeg Evropskog nogometnog prvenstva u Sankt Petersburgu da uđu u državu bez vize i prate turnir, objavio je lokalni organizacioni odbor.

Ruske vlasti su ograničile ulazak stranaca u zemlju zbog pandemije COVID-19 i dopuštaju samo državljanima zemalja s kojima su uspostavljeni međunarodne letove da prelaze njene granice, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“U sadašnjim teškim okolnostima kretanje ljudi je jako ograničeno, a mi smo naišli na razumijevanje federalnih vlasti i možemo otvoriti granice onima koji dolaze u Sankt Petersburg na nogometne praznike ovog ljeta“, izjavio je direktor lokalnog organizacionog odbora Aleksej Sorokin.

Dodao je da će zvaničnici turnira i učesnici morati poštivati sigurnosna pravila i imati negativan test na COVID-19.

Osam utakmica u Sankt Petersburgu

Organizacioni odbor je dodao da će procedura za vađenje viza za strane zvaničnike zaposlene u Evropskoj nogometnoj asocijaciji (UEFA), volontere, predstavnike medija i učesnike turnira biti pojednostavljena.

Sankt Petersburg, koji je potvrdio da će popuniti stadione do 50 posto kapaciteta za Evropsko prvenstvo, bit će domaćin sedam utakmica grupne faze i jedne četvrtfinalne.

EURO 2020, na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, počet će 11. juna nakon što je odgođen na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

U Sankt Peterburgu igrat će se utakmice grupe B, u kojoj su, osim domaćina Rusije, Danska, Finska i Belgija, te grupe E, koju čine selekcije Poljske, Slovačke, Švedske i Španije.

Izvor: Agencije