Superliga: Povukli se Englezi, Inter, Milan i Atletico, Agnelli priznao poraz

Vlasnik Juventusa rekao je da osnivanje i napredak takmičenja u ovom momentu nisu mogući.

Engleski klubovi Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham i Chelsea objavili su kako se povlače iz Superlige (EPA)

Nakon što je šest engleskih klubova, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Manchester Uniter, Liverpool i Tottenham, u utorak navečer odustalo od učešća u Superligi, sti potez napravili su i španski Atletico Madrid i italijanski klubovi Milan i Inter, što je početnu listu od 12 klubova skresalo, zasad, na svega tri – Real Madrid, Barcelona i Juventus.

U srijedu je od učešća u Superligi odustao i Atletico Madrid. Španski klub objavio je to više nije isti projekat kao onaj koji je potpisan, te da su igrači i treneri sretni zbog toga.

Izvor blizak Interu ranije je potvrdio Reutersu da taj klub više nije zainteresovan za projekat „u svjetlu najnovijih događaja“.

Milan je objavio da je “zabrinutost navijača širom svijeta jasno izraženo, te da mora biti osjetljiv na mišljenje onih koji vole ovaj prekrasni sport”.

‘Projekat više nije u toku’

Iako su nakon odustajanja engleskih timova ostali klubovi u zajedničkom saopštenju u noći sa utorka na srijedu poručili da će nastaviti s planiranim organiziranjem takmičenja, te razmisliti o najadekvatnijim koracima kako bi se projekt remodelirao, vlasnik Juventusa i potpredsjednik Superlige Andrea Agnelli je nakon novih odustajanja rekao da osnivanje i napredak takmičenja u ovom momentu nisu mogući, s obzirom na razvoj događaja.

„Da budem iskren i objektivan – ne, očigledno to nije slučaj u ovom trenutku”, rekao je Agnelli za Reuters.

Dodao je da je i dalje uvjeren da je evropskom fudbalu potrebna promjena i da se ne kaje zbog načina na koji je napravljen pokušaj otcjepljenja.

“No, mislim da je taj projekat više nije u toku”, zaključio je on.

Agnelli je dodao da su ga u protekla 24 sata zvali mnogi klubovi koji su se raspitivali kako mogu upasti u Superligu, ali nije rekao o kojim se timovima radi.

‘Brojne osude’

Rekao je da osjeća da je intervencija britanske vlade na čelu sa premijerom Borisom Johnsonom, koja je engleskim klubovima zaprijetila zakonskim aktima, natjerala te klubove da se povuku.

Dvanaest bogatih evropskih klubova u noći sa nedjelje na ponedjeljak najavilo je osnivanje vlastite lige od 20 klubova “koja bi počela što je ranije moguće”.

Najava je izazvala protivljenje evropske i svjetske krovne organizacije UEFA-e i FIFA-e, koje su najavile snakcije za klubove i njihove igrače, dok su žestoke osude stigle i od političara, organizacija, trenera i navijača.

UEFA je zatim predstavila novi format Lige prvaka od 2024. godine koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, no koji nije radikalan poput Superlige.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije