UEFA sredinom aprila o promjenama u Ligi prvaka

Evropski nogometni savez najavio je da će sastanak Izvršnog odbora saveza o temi mogućih promjena u Ligi prvaka nakon 2024. godine biti 19. aprila.

UEFA planira radikalno preokrenuti grupnu fazu Lige prvaka, napuštajući sadašnjih osam grupa od po četiri ekipe u korist mini prvenstva nadahnutog 'švicarskim sistemom' (EPA)

Evropski nogometni savez (UEFA) najavio je da će sastanak Izvršnog odbora saveza o temi mogućih promjena u Ligi prvaka nakon 2024. godine biti tek 19. aprila.

Rasprava će započeti ove sedmice, ali odluka će biti donesena tek sredinom aprila, saopćili su iz krovne organizacije evropskog  nogometa, prenosi Hina.

Radi se o najradikalnijoj reformi Lige prvaka u zadnjih dvadeset godina, sa još stotinu utakmica i sistemom nadahnutim šahom.

UEFA planira radikalno preokrenuti  grupnu fazu Lige prvaka, napuštajući sadašnjih osam grupa od po četiri ekipe u korist mini prvenstva nadahnutog “švicarskim sistemom”, izmišljenog tokom šahovskog turnira u Cirihu 1889. godine.

Od 2024. godine svaka bi ekipa trebala odigrati 10 mečeva protiv 10 različitih protivnika – formula koja će donijeti još veću dobit zbog TV prava, prije nego što se s osmine finala prebaci u fazu nokauta.

Također, osam najboljih na ljestvici automatski će se kvalificirati za osminu finala.

Pokopavanje glasina

Sporazum koji se nazire o budućoj Ligi prvaka trebao bi na nekoliko godina pokopati glasine oko stvaranja privatne “Superlige” najbogatijih evropskih klubova, čija je najava osnivanja prošle jeseni uzburkala kontinentalni nogomet.

Udruženje evropskih nogometnih liga nedavno je najavilo da bi odluka trebala biti donesena ove sedmice, no UEFA je produžila rok do sredine aprila. Navodno se najviše raspravlja pretrpanosti kalendara jer će stotinu dodatnih susreta – po još četiri za svaki klub u grupnoj fazi, a ukupno 17 za pobjednika – teško uklopiti u kalendar nacionalnih liga.

Očekuje se da će se na sjednici odlučiti i o načinu provedbe EURA 2020, koji je odgođen za ovu godinu zbog pandemije. Zbog pandemije korona virusa, moguće je da će UEFA usvojiti neke dodatne promjene u obliku natjecanja.

Dvanaest gradova domaćina ovogodišnjeg Evropskog prvenstva imaju rok do 7. aprila da saopće hoće li moći omogućiti pristup gledateljima na svojim stadionima, a UEFA želi barem 25 posto kapaciteta stadiona.

Izvor: Agencije