O svjetskom prvenstvu svake dvije godine FIFA odlučuje 20. decembra

Novi način organiziranja svjetskog prvenstva, koji gura FIFA, dobio je mnoge protivnike među igračima, koji osuđuju povećanje učestalosti utakmica.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino želi postići konsenzus o planovima za svjetsko prvenstvo svake druge godine (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) održat će virtualni kongres 20. decembra kako bi razmotrili kontroverzni prijedlog za svjetsko prvenstvo svake dvije godine, objavila je krovna organizacija svjetskog nogometa, prenosi agencija Hina.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino želi postići konsenzus o planovima za svjetsko prvenstvo svake dvije godine i za promjenama u međunarodnom kalendaru utakmica, nakon što je naišao na žestoke kritike evropskih saveza.

Na kongresu, svih 211 nacionalnih saveza – članica sastat će se putem videokonferencije „kako bi razgovarali o budućnosti nogometa nakon što su detaljno obaviješteni o procesu savjetovanja koji je u toku na tu temu“, navodi se u najavi

Upravljačko tijelo svjetskog nogometa, koje je od maja 2021. pokrenulo studiju izvedivosti održavanja svjetskog prvenstva svake dvije godine, „sluša sva mišljenja u uključivom i iscrpnom procesu konsultacija“, riječi su predsjednika Infantina.

Studije izvedivosti

Kongres će težiti postizanju dogovora o međunarodnom kalendaru, a distribucija međunarodnih termina i razdoblja kada su igrači na raspolaganju svojim klubovima osigurava FIFA.

Svjetsko prvenstvo koje bi se igralo svake dvije godine i koje gura FIFA, dobilo je mnoge protivnike među igračima, koji osuđuju povećanje učestalosti utakmica, klubovi se boje da će imati manje svojih igrača na raspolaganju, a navijači se plaše prekomjerne konkurencije.

Sada će FIFA čekati rezultate studije izvedivosti, kao i ekonomsku analizu finansijskog utjecaja dodatnog takmičenja, za koje se očekuje da će biti dostavljeni prije samita.

Sljedeće sedmice zakazan je i sastanak između tehničkih grupa FIFA-e i UEFA-e.

Naredni redovni kongres FIFA će održati u Dohi (Katar) 31. marta, uoči žrijeba za finale Svjetskog prvenstva 2022. godine u toj zaljevskoj zemlji.

Izvor: Agencije