Zapaljen olimpijski plamen za ZOI 2022.

Olimpijski je plamen zapaljen bez gledalaca i 1984. kada su grčki organizatori htjeli protestovati protiv komercijalnog karaktera Olimpijskih igara u Los Angelesu.

Baklja će biti zapaljenja na antičkom stadionu Olympia na poluotoku Peloponezu (EPA)

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. zapaljen je u ponedjeljak na antičkom lokalitetu u Olimpiji prema tradicionalnom ritualu bez prisutnosti gledatelja, zbog pandemije korona virusa.

Plamen je zapaljen nešto poslije podne po lokalnom vremenu sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala na ostacima antičkog hrama u Olimpiji. Svečanosti paljenja plamena prisustvovali su samo predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou te predstavnici grčkog i kineskog olimpijskog odbora.

Zimske igre u Pekingu održavaju se od 4. do 21. februara.

Treći put zaredom u tri decenije tradicionalna svečanost paljenja olimpijskog plamena u kolijevki olimpizma održala se bez gledalaca, objavio je Grčki olimpijski savez, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Olimpijski je plamen zapaljen bez gledalaca i 1984. kada su grčki organizatori htjeli protestovati protiv komercijalnog karaktera Olimpijskih igara u Los Angelesu.

Pojačane mjere

Zbog drastičnih mjera koje su na snazi u Kini i grčki je odbor pojačao mjere te je odlučio da će put olimpijske baklje biti “kraći nego u prošlosti”.

Baklja za zimske olimpijske i paraolimpijske igre će u rekordnom vremenu putovati do Atene prije nego poleti prema Pekingu.

Tradicionalno, plamen prelazi stotine kilometara u više dana, prolazi kroz stotinjak gradova i arheoloških nalazišta u Grčkoj, a nose ga glumci i sportisti iz cijelog svijeta.

Olimpijsku baklju nose samo dvije osobe

Međutim u martu 2020. godine, kada su se pojavili prvi slučajevi korona virusa u Grčkoj, gledaoci su dolazili u neograničenom broju pozdravljati holivudske zvijezde što je natjeralo organizatore da zaustave njen prolazak.

Prolazak baklje je zaustavljen u Sparti gdje se sakupila masa gledalaca kako bi pozdravili američkog glumca grčkog porijekla Billyja Zanea i Britanca Gerarda Butlera, koji je u filmu 300 glumi Leonidasa.

Ove će godine, prvi put u historiji, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe, jedan Kinez i jedan Grk – za manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko gdje će biti predana organizacijskom odboru ZOI 2022, također bez publike.

Izvor: Agencije